Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bedrijf voor de rechter voor moderne slavernij in Ecuador

Voor het eerst is een bedrijf voor de rechter gedaagd in Ecuador op beschuldiging van mensenhandel met het oog op arbeidsuitbuiting. De firma in kwestie is het Japanse Furukawa Plantaciones C.A.

Rechter Susana Sotomayor wees Marcelo Almeida aan als uitvoerder en Hugo Chalen en Paúl Bolaños als medeplichtigen. Het misdrijf omvat ook kinderarbeid.

"We zijn van mening dat het voor het gerecht dagen van Furukawa de juiste beslissing is, gezien de meer dan honderd elementen die door het Openbaar Ministerie zijn verzameld", zegt Alejandra Zambrano, een advocaat die deel uitmaakt van het team dat de verdediging van de slachtoffers op zich neemt. "De slachtoffers hebben recht op het eisen van sancties en herstel", voegt ze eraan toe.

Al in 2019 werd het Japanse bedrijf vernoemd in een rapport van de Ombudsman, die melding maakte van een situatie van moderne slavernij gedurende de bijna zes decennia van de geschiedenis van het bedrijf. Het instituut detailleerde "onmenselijke" huisvestingsomstandigheden, kinderarbeid en de absolute afwezigheid van arbeidsrechten op basis van interviews met 1.244 mensen. Daarom drong de Ombudsman er bij tien ministeries op aan een einde te maken aan de misstanden. In latere rapporten bevestigden die de klachten van de entiteit.

De verdediging van de slachtoffers eist publieke verontschuldigingen en maatregelen om herhaling te voorkomen. "Naast natuurlijk een financiële compensatie voor de slachtoffers, want dat zijn meestal mensen voor wie het praktisch onmogelijk is om weer de arbeidsmarkt te betreden", zegt Alejandro Morales, advocaat van de 106 eisers. Hoewel het proces net is begonnen, heerst er opluchting bij de eisers en hun advocaten. "Het is pas de eerste stap, maar het werd tijd", zegt Zambrano.

Zoals het Openbaar Ministerie van Ecuador zelf aangeeft, werd Furukawa, een bedrijf met Japans kapitaal, in 1963 opgericht in Santo Domingo de Los Tsáchilas. "Het teelt en verwerkt abaca, een plant waaruit zeer resistente plantaardige vezels worden verkregen, die worden gebruikt bij de vervaardiging van papier. Door zijn hardheid is het ook een grondstof in de textiel- en auto-industrie."

"Momenteel heeft Furukawa zo'n 32 plantages in de provincies Santo Domingo, Los Ríos en Esmeraldas. Sinds de Ombudsman het rapport heeft gepresenteerd, zijn er verschillende plantages verlaten of vernield."

Bron: elpais.com

Publicatiedatum: