Primaflor

Opnieuw vorst in Spanje

De temperaturen zijn de afgelopen dagen weer gedaald in het zuidoosten van Spanje. Sinds medio januari is het er koud geweest, op één week na. Deze nieuwe vorstepisode vertraagt het herstel van de aanvoer van groenten op de Europese markt.

"Het is normaal dat er in februari koude dagen zijn, zelfs met vorst in bepaalde teeltgebieden. Het probleem is niet zozeer de vorst, maar de duur ervan", zegt Cecilio Peregrin, directeur van Primaflor, een van de grote Spaanse bedrijven die bladgroenten telen en voorgesneden slaproducten op de markt brengen. De afzet bedraagt ongeveer 200.000 ton per jaar.

"Er is weliswaar een zeker herstel in de aanvoer, maar niet aan het gewenste tempo. We hebben het evenwichtspunt in de teeltcycli nog niet bereikt, waardoor het herstel traag blijft verlopen. Maar de dagen worden al iets langer en ook dat zal helpen", zegt hij.

"De teeltcycli liepen voor op schema door de hoge temperaturen in de maanden november en december. Half januari daalde het kwik naar een normaal niveau en de groei van de groenten vertraagde. Beide factoren zorgden voor het gebrek aan aanvoer dat we hebben gezien", legt Cecilio Peregrin uit.

"In bepaalde weken kunnen we maar 50% van onze programma's leveren. Alle gewassen worden getroffen, maar ijsbergsla heeft qua volume natuurlijk de grootste impact", voegt hij eraan toe.

Carlos Olmos, commercieel directeur van Primaflor, verwacht binnen een paar weken gebruikelijke oogstniveaus. "Naar verwachting zal de beschikbaarheid van alle producten weer normaal zijn in de tweede helft van maart. Het aanbod zal vanaf nu geleidelijk toenemen."

"Hoewel het aanbod fors gedaald is, zijn we altijd product blijven oogsten. Er is aanzienlijk minder aanvoer geweest in bepaalde weken, maar we zijn onze klanten met wie we programma's hebben altijd blijven bevoorraden. Misschien moeten we als waardeketen ons ook gewoon de vraag stellen of we de aanvoer richting bestemmingsmarkten goed hebben beheerd", geeft Cecilio Peregrin aan.

Geconfronteerd met deze situatie moesten de prijzen van voorgesneden sla worden aangepast. "De teelt- en verwerkingskosten zijn gestegen. We mogen daarbij niet vergeten dat we in december miljoenen stuks moesten vernietigen vanwege de hoge temperaturen en de voortijdige rijping van de groenten. En met de lage gemiddelde opbrengst in februari als gevolg van de lage temperaturen zouden we de hoge kosten moeten kunnen doorberekenen in de toeleveringsketen en aan de consument, maar tot nu toe zijn het de telers en de verwerkingsbedrijven die de kosten dragen", legt Carlos Olmos uit.

"We doen ons best om onze programmaverplichtingen zo snel mogelijk na te komen", zegt Cecilio Peregrin. "Dankzij onze noodplannen zijn we erin geslaagd om de aanvoer van sommige van onze producten te garanderen en de terugval in beschikbaarheid van andere te minimaliseren. Maar in situaties zoals die van de afgelopen drie maanden is het soms moeilijk om een antwoord te vinden op de gevolgen van de weersomstandigheden", besluit hij.

Voor meer informatie:
Primaflor
Avenida Cecilio Peregrín, 2
04640 Pulpí (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 464 011 
mimaflor.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.