Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Clubrassen lijden op ingetogen Europese hardfruitmarkt

De "enorme" impact van de hagel in Ceres en Grabouw is waarschijnlijk onderschat in de eerste raming van de Zuid-Afrikaanse hardfruitsector, aldus Tru-Cape, teler en exporteur van appelen en peren.

De directeur van Tru-Cape, Roelf Pienaar, vertelde aan journalisten tijdens een persconferentie wat zij in februari in hun bewaring hebben gezien en schat dat het exportvolume van appels en peren met 8 tot 10% kan dalen.

Recente verstoringen door wind, waardoor de haven van Kaapstad een aantal dagen niet kon laden, hadden tot gevolg dat een aantal van hun containers op de kade bleef staan toen een scheep-vaartmaatschappij besloot "de benen te nemen". De havenactiviteiten zijn hervat en in totaal, aldus Roelf, gaat het met de logistiek beter dan twaalf maanden geleden.

Het bedrijf verscheept liever in containers, maar de verschillende conventionele schepen waarop zij vorig jaar hebben geladen, maakten een "enorm" verschil.

Breakbulk is niet iets wat ze zouden overwegen voor het Verre Oosten, maar het is zinvol voor het VK, Europa en Rusland.

Roelf vertelde de media dat de Europese markt veel gematigder en voorzichtiger is dan normaal.

Bij Tru-Cape hebben ze gereageerd met een strenger innamebeleid, verklaarde Conrad Fick, Tru-Cape's marketingdirecteur, en zijn ze voorzichtiger wat betreft de maten die ze dit seizoen naar Europa sturen.

"De consumenten schakelen over van beheerde rassen (of clubrassen) naar meer doorsnee-rassen, wat aangeeft hoe moeilijk de markt is," zegt Roelf.

De overstromingen in Nieuw-Zeeland kunnen misschien ruimte creëren voor Zuid-Afrika, maar na de positiviteit waarmee ze vorig seizoen begonnen, zijn ze nu terughoudend om voorspellingen te doen.


Conrad Fick, marketing director bij Tru-Cape

Mogelijkheden retailhandel in China
Rusland blijft belangrijk voor hun marketingstrategie. "Je hebt Rusland nog steeds nodig voor bepaalde variëteiten en bepaalde kwaliteiten. Het is vooral belangrijk voor peren, maar ik zou zeggen dat het even onzeker is als Europa en gematigder dan twee of drie jaar geleden."

"Met nieuwe aanplant zijn we bij Tru-Cape goed gepositioneerd om het Midden-Oosten, India en het Verre Oosten te bereiken", vervolgt Roelf. Tru-Cape teelt hardfruit op meer dan 7.000 hectare.

Vorig jaar hielden de transportkosten Chili uit het Midden-Oosten, ten voordele van Zuid-Afrika.

Maleisië is nog steeds een veel grotere markt voor Zuid-Afrikaans hardfruit dan China, maar nu Zuid-Afrikaanse peren naar China kunnen worden verzonden, is Tru-Cape enthousiast over de retailhandelsmogelijkheden die er in China voor Forelle-peren bestaan.

"We kijken uit naar de heropening van Thailand, vanuit een Zuid-Afrikaans perspectief zou dat opwindend zijn", aldus Roelf, die opmerkte dat Zuid-Afrika daar zou concurreren met Nieuw-Zeeland. De Filipijnen zijn een andere veelbelovende, maar nog gesloten markt.

Afrika biedt zekerheid die andere appeltelers op het zuidelijk halfrond niet hebben. In combinatie met de lokale markt gaat zeker de helft van de Zuid-Afrikaanse appelen naar Afrika.

De Afrikaanse handel wordt momenteel echter belemmerd door het nieuwe ontwerp van de Nigeriaanse Naira, dat een tekort aan nieuwe biljetten veroorzaakt, terwijl er in West-Afrika een tekort aan CFA is. Ondertussen bedraagt de inflatie in Ghana 54,1%, aldus Conrad.

"We voeren interessante prijsdiscussies"
De Zuid-Afrikaanse Rand is onlangs aanzienlijk verzwakt en het plaatsen van Zuid-Afrika op de grijze lijst door de Financial Action Task Force is een punt van zorg voor degenen die internationaal handelen.

"De transporttarieven zijn een klein beetje goedkoper, maar in Rands betalen we meer voor verzending als je kijkt naar de wisselkoers. We hebben interessante prijsdiscussies met onze klanten," merkt Conrad op.

Stroomonderbrekingen veroorzaken een "ravage" op de bedrijven; Roelf vertelde over een Tru-Cape teler die R150.000 (€ 7.700,00) per maand betaalde aan diesel voor generatoren om de koelketen intact te houden.

Conrad voegde eraan toe dat de kosten van de generatoren rechtstreeks van de winst afgaan. "Dat is het verschil tussen overleven en niet overleven."

Roelf wees erop dat, terwijl de telers gebukt gaan onder kostenstijgingen van 25% tot 30% op jaarbasis, de overzeese retailhandelaren vergelijkbare kostenstijgingen zien en de consumenten - met name in Europa - zich die prijsstijgingen niet kunnen veroorloven. "Er zou een soort prijsaanpassing moeten komen," concludeerde hij.

Publicatiedatum: