Tholen - Er is op het moment veel te doen om de aanstaande fusie tussen BelOrta en de Belgische Fruitveiling (BFV). De groten lijken alsmaar groter te worden, maar in de schaduw van deze grote coöperaties wil New Green CVBA graag een alternatief zijn voor de twijfelende telers. "Ik denk dat we van grote meerwaarde kunnen zijn voor telers, die liever geen nummer willen zijn. Tussen de poten van de olifant staat er ook nog gras", vertelt Ruben Claes van coöperatie New Green, dat zich voornamelijk specialiseert in hardfruit.
New Green en Bel'Export tijdens de Fruit Logistica
De coöperatie, opererend vanuit Borgloon, is echter niet volledig nieuw in het Belgische landschap. Vanuit Bel'Export ontstond in 2008 al het idee om een telersvereniging te starten, alvorens het in 2009 tot realiteit werd gebracht. "We hadden een aantal telers, waarmee we al 100 procent samenwerkten en de vermarkting voor verzorgden", gaat Ruben verder. "Het idee ontstond vervolgens om een telersvereniging op te richten, waarbij we samen een vuist konden maken op de uitdagende hardfruitmarkt. Echter om aan de minimum 40 leden regeling te voldoen, die wordt opgelegd door de Vlaamse overheid, gingen we de samenwerking aan met onder andere Green Diamond en nog drie andere partners om de poten van de 'tafel' Greenbow te vormen."
"Dit initiatief werd afgeketst door de Europese Gemeenschap. Daardoor werden verplicht om op eigen 'poten' te staan, waar we in 2009 ook in slaagden en vervolgens als New Green werden goedgekeurd als onafhankelijke telersvereniging met het opgelegde aantal telers. Vandaag de dag kunnen we zeggen dat New Green meer dan gezond is."
Mooiste cadeautjes in kleine verpakkingen
Het resultaat is een coöperatie, met momenteel een veertigtal aangesloten telers, die zich niet wil vergelijken met de BelOrta's en Hoogstraten's van deze wereld. "De intentie is er ook zeker niet om tegenstander te zijn van bijvoorbeeld BelOrta. Zij zetten een slordige 500 miljoen om, waar wij rond de 45 miljoen euro zitten, in combinatie met onze bedrijfstak. We zijn een kleine speler en dat werkt ook juist in ons voordeel. We willen niet de grootste zijn, maar een goed alternatief voor telers die geen lid willen zijn van een grote vereniging. Uit recent onderzoek hebben we opgevangen dat de voorkeur steeds meer heerst onder de telers voor een directere en persoonlijke aanpak. De mooiste reactie die we misschien wel kregen was: 'De mooiste cadeautjes zitten in een kleine verpakking'. Dit is de manier waarop we ons willen onderscheiden."
Als een concurrent van de grote spelers zien de mannen van New Green zich dus ook zeker niet. "We werken veel samen met een BelOrta en bovendien kopen we er ook veel bij in. We zullen dit ook altijd moeten blijven doen, want het is onderdeel van onze strategie. In totaal verhandelen we dus zo'n 40 miljoen kilo, waarvan we slechts 20 miljoen kilo samen met onze telers produceren. Het zorgt ervoor dat we de mogelijkheid hebben om een keer te passen als de prijzen slecht zijn. We koppelen de vraag aan het aanbod. Het eigen geproduceerde hardfruit moeten we dus niet verkopen, maar we zoeken naar het beste moment dat er de meeste vraag is vanuit de markt. Zo hebben de leden van onze pool tot nu toe elk jaar 5 cent meer kunnen uitbetalen dan de middenprijs en kunnen we de zorgen in deze tijden toch wat meer weg nemen bij de telers", legt Ruben uit.
"Kijk, ook wij merken uiteraard dat we in bepaalde periodes te veel product kunnen hebben. Zo hebben we het in appelen recent ook moeilijk gehad, maar doordat we een kleinere coöperatie zijn, hebben we toch al ons product kunnen verkopen. Dan heb je weer het voordeel dat we kunnen kiezen wanneer wij denken dat de markt het beste is."
Gesprek aangaan
Een ander voordeel ligt, volgens de geboren teler, in het feit dat er door de kleinere aard veel meer direct en persoonlijk contact is met de telers. "Iedereen is welkom om van gedachten te komen wisselen. Met 1000 telers is het lastig iedereen met zijn voornaam aan te spreken, maar wij gaan graag het gesprek aan. We willen een open huis zijn. Daarnaast hebben de telers elk jaar het recht om op te zeggen, zonder vast te zitten aan regelingen van terugbetaling. Waar je nog wel eens ziet dat men haar ingelegde aandeel pas weer terug ontvangt in termijnen die soms jaren kunnen duren, zit men bij ons nergens aan vast."
De coöperatieve is dan ook niet bang dat een eventuele uitbreiding van telers zal leiden tot verlies van de persoonlijke aanpak. "We zijn als New Green meer dan capabel om eventuele telers op te vangen als ze kiezen voor een alternatief. Echter letten we wel op dat deze uitbreiding op een gecontroleerde manier gebeurt, zodat we ons kunnen blijven onderscheiden in waar we goed in zijn. In volumes zullen we blijven uitbreiden, maar onze speerpunten willen we behouden."
Onder eigen merk vermarkten
Daarnaast wordt er door de coöperatie inmiddels ook gekeken naar de creatie van een eigen merk, waaronder de eigen geteelde Jonagold appelen kunnen worden vermarkt. "De Jonagold blijft dé appel van België. Alleen moet er kwalitatief geleverd worden om de consument te blijven overtuigen en dat ontbreekt vandaag de dag nog wel eens. Wij willen dat doorbreken door constant optimale kwaliteit aan te bieden. Iedereen is welkom bij ons, maar de intentie is om onder dit merk enkel de beste Jonagold appelen aan te bieden. Wij kunnen telers eventueel ook adviseren om tot de beste kwaliteit te komen. Hier zullen we de komende tijd met onze telers mee in gesprek gaan, waarna de intentie is om de knoop in mei doorgehakt te hebben. Op deze manier voorzien we een mooie toekomst voor New Green en daarmee ook het Belgische fruit", besluit Ruben.
Voor meer informatie:
Ruben ClaesNew Green CVBA
Neremstraat 2
3840 Borgloon
+32 12 250 110
info@newgreencvba.be
www.newgreencvba.be