Rolf Weber, Pafru S.A. / Global Producers:

"Aanzienlijk lagere meloenenexport vanuit Costa Rica naar Europa"

Tholen - De onverwachte regenval in twee teeltgebieden in Costa Rica hebben geleid tot veel mislukte oogsten en zelfs tot totale teeltverliezen van meloenenfarms", vertelt Rolf Weber van Global Producers. "Daarnaast zijn de nachttemperaturen in alle gebieden al maanden 3 tot vier graden lager. Deze lagere nachttemperaturen zorgen voor een 15-20% lagere productie van watermeloenen, gele, Galia en Cantaloupe-meloenen vanwege kleinere vruchten."

"En het areaal was al beperkt vanwege de hoge prijzen voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in combinatie met de relatief hoge zeevrachttarieven en de moeizame dollar/eurokoers, die bij voorbaat al hebben gezorgd voor terughoudendheid in het aanplanten", vertelt Rolf. Volgens hem zijn de deels mindere kwaliteit en houdbaarheid van de meloenen uit Centraal-Amerika niet alleen een gevolg van de weersproblemen, maar ook van de pogingen van telers om het gebruik van chemische middelen te reduceren.

"Onze aantallen als  Pafru SA / Global Producers zullen gemiddeld circa 20% reduceren ten opzichte van het geplande aantal. Dit betreft een daling van zo'n 10-14% voor de Cantaloupe, Galia en gele meloenen en zo'n 30-40% voor de watermeloenen. Er wordt bij het exportministerie en de bekende zaadbedrijven vanuit gegaan van een exportdaling vanuit Costa Rica naar Europa van 30-40% van alle meloenensoorten", aldus Rolf.  

"Over het algemeen verwachten we in maart stabiele prijzen en als de weersituatie meezit vanaf eind maart/ begin april zelfs een tekort en hoge prijzen aangezien de voor de export benodigde meloenen in exportkwaliteit niet beschikbaar zijn in Centraal-Amerika", besluit Rolf.

Voor meer informatie:
Rolf Weber
Global Producers 
Venrayseweg 136 B
5928 RH Venlo
+31 77 465 81 00
Rolf@global-producers.nl   
www.global-producers.nl        


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.