Teler Rik Vanackere:

"Jonge spinazie en babyleafs profiteren van beperkt Zuid-Europees aanbod"

Tholen - Het is voor de jonge spinazie en babyleafs een goede winter geweest. Ondanks de problemen voor de serreteelt in de winter bleef de productie bij teler Rik Vanackere op een prima niveau. "We hebben geluk gehad dat het geen strenge winter is geweest, waardoor we de energiekosten konden beperken. Bovendien was er een zeer sterke vraag naar jonge spinazie, babyleafs en ook salanova", vertelt de teler uit het Vlaamse Izegem.

Een groot aandeel hierin had het nadelige weer in Zuid-Europa. "De laatste 3 maanden hebben we een uitermate goed verkocht, doordat er minder volumes kwamen uit bijvoorbeeld Spanje. De problemen aldaar hebben voor een beperkt aanbod op de markt gezorgd, wat wij mooi in konden vullen."

Productie uitgebreid
En dat kwam de teler goed uit, want hij had zijn productie in de zomer van 2022 al uitgebreid. "Voor de zomer van 2022 hadden we ook nog snijbonen staan, maar door de alsmaar groeiende vraag zitten we bij jonge spinazie en babyleafs weer op het niveau van voor corona, en zelfs beter dan dat. Daardoor hebben we besloten de snijbonen eruit te halen en uit te breiden in jonge spinazie en babyleafs. Het heeft ervoor gezorgd dat we deze winter meer productie gehad hebben en dus aan de grotere vraag konden voldoen."

Nu Spanje en Italië langzaam weer wat meer op de markt komen, blijft Rik met een positief gevoel naar de komende maanden kijken. De producten worden op bestelling onder het Tomabel-label aangevoerd op REO-Veiling. "Dat resulteert in een zeer vers product, waarmee we ons onderscheiden van de concurrentie. 's Morgens wordt het product geoogst, vervolgens gesneden, waarna het gelijk naar de veiling gaat en binnen 'no time' in de schappen ligt. We zitten dus heel kort op de bal, wat ook gewaardeerd wordt vanuit de klanten."

Salanova
Door de stagnerende markt is het bedrijf een aantal jaar geleden ook in gaan zetten op salanova. Dit zijn kleine kropjes sla met losse blaadjes die versneden worden voor slamengelingen. "Het is goed aangeslagen de afgelopen jaren en ook daar was de vraag deze ganse winter van een hoog niveau. De salanova telen we zowel binnen als buiten, waardoor we het jaarrond kunnen leveren. In het voorjaar groeit de salanova altijd goed, omdat we beschikken over een areaal van cabrio serres. Zo kan de serreteelt gecombineerd worden met buitencultuur en kleurt het product mooi rood tegenover de glasteelt die toch wat bruiner teelt."

Voor meer informatie:
Rik Vanackere
+32 478 6123 92
rik.vanackere@telenet.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.