Dieter Fuhrmann Obst- und Gemüsegroßhandel

"Vraag naar uitzonderlijke producten neemt af"

De prijzen van groenten en fruit in de groothandel zijn de laatste tijd weer snel gestegen. Alle producten die Dieter Fuhrmann aanbiedt zijn met minstens 15 procent gestegen. "Momenteel zijn de producten zo duur als ze al lang niet meer geweest zijn", vertelt directeur Marcus Fuhrmann. 


Marcus Fuhrmann

Meer vraag dan ooit naar standaardproducten
"De vraag naar uitzonderlijke producten neemt af, terwijl de aandacht meer uitgaat naar standaardproducten zoals tomaten, komkommers, bloemkool en spitskool. Extravagante producten worden weliswaar ook nog steeds besteld, maar niet meer in grote hoeveelheden. Vooral omdat klanten ook duidelijk prijsgevoeliger zijn geworden", zegt Marcus. "De vraag blijft groot. De mensen willen na de pandemie weer meer uitgaan, toeristen stromen ook weer Berlijn binnen. Aangezien we vooral aan restauranthouders en hotels leveren is dat voor ons natuurlijk een goede situatie." 

Capaciteit van drie tot vijf procent tijdens de pandemie
De pandemieperiode omschrijft Marcus als een "catastrofe". "Omdat wij vrijwel uitsluitend aan de horeca in Berlijn en Brandenburg leveren, hadden wij toen nauwelijks nog iets doen. Vergeleken met een normale werkdag werkten we nauwelijks op vijf procent capaciteit", herinnert Marcus zich. In haar veertigjarige bestaan kon het bedrijf echter reserves opbouwen, die tijdens de pandemie goed van pas kwamen. "Hierdoor hebben we het overleefd. Er is nooit eerder zo'n situatie geweest en ik denk ook niet dat die er weer zal komen", aldus Marcus. "Wij hebben hier 1000 vierkante meter aan koelruimte ter beschikking, die op dat moment bijna helemaal leeg stond. We konden weliswaar aan een paar kinderdagverblijven, ziekenhuizen en verzorgingshuizen leveren, maar zoals gezegd was dat slechts drie tot vijf procent van de normale activiteiten." 

Winstgevendere handel door herstructurering
"De coronaperiode gaf ons echter ook de mogelijkheid om een aantal interne bedrijfsprocessen te heroverwegen. Daarom zijn de cijfers nu beter dan in 2019. Vooral op het gebied van verzekeringen konden we flink besparen. Verder merkten we dat we te veel voertuigen hadden. Soms kregen enkele medewerkers andere functies om de productiviteit te vergroten. Ik heb echter geen medewerkers ontslagen", benadrukt Marcus.

"Het personeel is ook grotendeels gebleven. Aangezien we onze activiteiten weer konden opvoeren, hebben we nu vooral meer chauffeurs nodig. Het is momenteel echter moeilijk om deze te vinden. Het is al eens gebeurd dat sommige chauffeurs niet meer terugkwamen zonder dat te melden. Deze trend is duidelijk verergerd na corona."

In het algemeen ziet Marcus dat sommige bedrijven problemen hebben met onbetrouwbare medewerkers. "Aangezien ik mijn medewerkers altijd goed betaald en behandeld heb, heb ik geen last van dit probleem. Maar in het algemeen moet je zeggen dat de prestaties over de hele linie achteruit zijn gegaan."

Marcus Fuhrmann werkt sinds 1996 op de groothandelsmarkt. "Er is in de loop der tijd natuurlijk een en ander veranderd. Er wordt tegenwoordig veel waarde gehecht aan certificaten voor hygiëne, koeling, enzovoort. Dat is echter ook goed voor ons, omdat we veel efficiënter en hygiënebewuster werken. Onze klanten vragen ook meer naar regionale producten en vinden het belangrijk dat wij onze milieustandaard handhaven."

Voor meer informatie:
Marcus Fuhrmann
Dieter Fuhrmann Obst- und Gemüsegroßhandels GmbH
Beusselstraße 44 n-q
D-10553 Berlijn, Duitsland
Tel: +49 (0)30 3956060
info@dieter-fuhrmann.de 
www.dieter-fuhrmann.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.