Vraag naar Spaanse citroenen en grapefruit stagneert

De verkoop van Spaanse citroenen stagneert sinds begin 2023. Maar ook het aanbod valt lager uit dan normaal door ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode en de groei van het fruit.

Januari is altijd een moeilijke maand voor de verkoop van heel wat producten, maar nu lijkt de afzet ook in februari niet op te veren, zo laat Ailimpo, de Spaanse interprofessionele vereniging voor citroen en grapefruit, weten.

"Het aanbod in Europa bestaat nog steeds voornamelijk uit Spaanse Fino citroenen. De beschikbare volumes liggen onder het meerjarige gemiddelde als gevolg van de kleinere oogst, maar ook de export trekt niet aan in een markt waarin de vraag achterblijft vanwege de hoge inflatie. Dat is immers een fenomeen dat eigenlijk onbekend is bij de meeste consumenten. De export is met ongeveer 14% gedaald en de sterkste achteruitgang wordt in Duitsland waargenomen."

Volgens oogstramingen die Ailimpo eind januari heeft gepubliceerd, zijn er ongeveer 17% minder Fino citroenen dan het vierjarig gemiddelde.

Bovendien is er op de markt nauwelijks concurrentie volgens de interprofessionele organisatie. Turkije heeft immers een slechte oogst gehad door vorstschade. "En toch is er helemaal geen euforische stemming op de markt. De vraag blijft extreem lineair en de verkoop, voornamelijk gedreven door promoties, is te rustig." De prijs van de Fino citroen bleef in week 7 gemiddeld tussen € 0,32 en € 0,38 per kilo liggen.

Ook zwakke vraag naar grapefruit
De Europese grapefruitmarkt blijft zeer stabiel. "De aanvoer is beperkt door een scherpe daling van de Turkse oogst omwille van vorstschade en ook Spanje heeft geen overvloedige volumes geplukt. Daarnaast hebben slechte weersomstandigheden in het Middellandse Zeegebied de Israëlische en Marokkaanse export sterk verminderd", meldt Ailimpo. 

"Ondanks deze duidelijke context die voordelig zou moeten zijn voor de aanbodzijde, blijft de vraag erg zwak en verlopen de leveringen traag, zowel in de retailprogramma's als op de groothandelsmarkten. Bijgevolg slagen de prijzen er niet in om te stijgen. Ze blijven gewoon stabiel."

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968216619
www.ailimpo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.