"Jongeren kennen geen andere druiven dan seedless"

Wat er gebeurt met de druiventeelt in de streek rond Mazzarrone op Sicilië kan een voorbeeld zijn van de thesis dat een crisis kansen biedt. "In de afgelopen jaren zijn de grote bedrijven zich gaan richten op pitloze druiven", vertelt Gianni Raniolo, teler en voorzitter van het Consortium van de BGA-druiven van Mazzarrone. "Het was een bewuste rassendiversificatie om een marktaandeel te kunnen innemen dat ongekend was voor Siciliaanse druiven. En met de opeenvolgende crises van de voorbije jaren is het telen van pitloze druiven niet meer alleen een optie om het assortiment uit te breiden, maar gewoon een vereiste om relevant te blijven op de markt." 

Gianni Raniolo

Het is tijd voor verandering
"Sinds enige tijd hebben veredelingsbedrijven verschillende licenties afgegeven voor de teelt van pitloze druiven in onze streek. Dit stelt de bedrijven in staat zich te reorganiseren om aan de vraag van de markt te voldoen. Om te begrijpen hoe anachronistisch het zou zijn om te blijven investeren in druiven met pit, hoef je maar te bedenken dat in sommige delen van de wereld jongeren niet eens weten dat er druiven met pit bestaan. Dit betekent echter absoluut niet dat we de traditionele rassen moeten opgeven. We moeten wel de teelt bijsturen richting een product van hoge kwaliteit. Er moet een selectie worden gemaakt, vooral in de oudere druivengaarden, want daar bestaat het risico dat er fruit van middelmatige kwaliteit wordt geplukt en dat heeft in de afzet een negatieve impact op de gehele productie. Dat mag niet langer gebeuren."

"In die zin is er de afgelopen weken herhaaldelijk overleg geweest. Niet alleen de belangrijkste telers in onze streek waren daarbij betrokken, maar ook telers uit Canicattì – waar nog veel werk op de plank ligt –, en belangrijke verenigingen en instellingen die de taak hebben om de rassenomschakeling te ondersteunen. Het zijn niet alleen de telers die vragende partij zijn omwille van de crisis in de sector, maar ook de markt zelf. Dat hebben we tijdens de recente internationale beurzen gezien, waar we met veel plezier onze bestaande klanten weer hebben ontmoet en ook gesprekken hebben aangeknoopt met nieuwe potentiële klanten. De meeste interesse ging uit naar pitloze rassen. Die zullen in 2023 een belangrijk gewicht hebben in de omzet van de bedrijven in onze streek." 

"De omschakeling naar pitloze druiven begon een paar jaar geleden in onze streek. Nu zijn ze goed voor ongeveer 10% van de totale productie, maar het areaal neemt elk jaar toe, wat doet vermoeden dat pitloze druiven binnen 3/4 jaar de helft van de productie in dit deel van Sicilië zullen innemen", besluit Raniolo.

Voor meer informatie:
Giovanni Raniolo
Consorzio di Tutela
dell'Uva da Tavola
di Mazzarrone Igp
Tel: +39 335 1033575 (Italië)
info@uvadimazzarroneigp.it
www.uvadimazzarroneigp.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.