Zespri verwacht winstdaling van 40%

De Nieuw-Zeelandseexporteur Zespri verwacht dit jaar een winstdaling tot 40 procent. Het bedrijf heeft ook aan de telers van groene kiwi's bevestigd dat zij geen grote voortgangsbetalingen meer zullen ontvangen voor fruit dat in het najaar is geplukt. Zespri heeft een wereldwijde omzet van 4 miljard dollar. Het bedrijf is dit seizoen geplaagd door problemen met de fruitkwaliteit op overzeese markten, wat het bedrijf miljoenen dollars heeft gekost en zijn reputatie heeft geschaad.

In een brief aan de aandeelhouders zei voorzitter Bruce Cameron dat de verwachte bandbreedte van de nettowinst na belastingen voor het jaar dat eindigt op 31 maart 2023 217 miljoen tot 227 miljoen dollar bedraagt, inclusief inkomsten uit het vrijgeven van licenties. Dit is lager dan de recordwinst na belasting van 361,5 miljoen dollar in het vorige boekjaar, waarbij de onderkant van de bandbreedte onder de prognose van november 2022 ligt.

Rnz.co.nz meldde dat telers van groene kiwi's eerder dit jaar een schokkende mededeling van de exporteur ontvingen dat de fruitbetalingen ongeveer 60 cent per tray lager zouden zijn dan voorspeld. In februari zijn er geen voortgangsbetalingen gedaan en zojuist is aan de telers bevestigd dat zij dit jaar niet of nauwelijks meer geld zullen ontvangen.

"De laatste prognose van februari weerspiegelt de uitdagingen die onze sector in het seizoen 2022 heeft ondervonden met de kwaliteit van het fruit", zei Zespri-voorzitter Bruce Cameron in een update van de sector. De volumes van haar telers in andere landen zijn ook gedaald, zei hij.

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.