Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belarus verbiedt export van uien en appelen

De zelfbeperking op export werd op 15 februari jl. ingevoerd en zal tweeĂ«neenhalve maand duren, tot 30 april 2023. Volgens het document mogen uien en appels niet buiten Belarus worden uitgevoerd.

"Geen enkel argument over export, gunstige voorwaarden op de buitenlandse markt en deviezeninkomsten wordt geaccepteerd als er een gat valt in de binnenlandse markt. Onze winkels mogen geen lege schappen hebben. Het is onaanvaardbaar als er geen Belarussische goederen in de winkels zijn," zo legde de minister het standpunt uit. Dit is het gevolg van de doctrine van voedselzekerheid, goedgekeurd tot 2030.

Dergelijke besluiten, die bedoeld zijn om de binnenlandse markt en de koper te beschermen tegen een tekort aan producten, hebben veel telers van groenten en fruit woedend gemaakt. Ze zijn bang dat ze de geoogste producten niet kunnen verkopen door het exportverbod. Zij bereiden zich voor om de producten te vernietigen omdat het onrealistisch is om dergelijke hoeveelheden in Belarus te verkopen. Veel telers zijn er toch in geslaagd een deel van hun producten vroegtijdig te verkopen. De belangrijkste exportconsument is Rusland.

De telers zijn nu bang dat de beperkingen op de export van groenten en fruit ook zullen gelden voor aardappelen en wortelen, de belangrijkste bron van hun inkomsten.

Door het huidige besluit van de autoriteiten staan veel telers op de rand van het overleven. Dat zeggen ze zelf. Ze klagen dat de werkomstandigheden nog nooit zo moeilijk zijn geweest.

"Ik teel al sinds 1991. En zo'n rampzalige situatie in de agrarische sector is al lang niet meer voorgekomen. Ik zou het faillissement willen aanvragen omdat we de laatste tijd alleen maar kosten en verliezen hebben. En in het algemeen is de situatie met de prijsvorming vreemd. Het blijkt dat de overheid, door de prijsstijging te beperken, haar economie schaadt. Met een hogere prijs en met een hogere winst betaal ik meer belasting aan de schatkist en verhoog ik de lonen van de arbeiders," zegt teler Nikolai.

bron: blizko.by / belta.by / intex-press.by

Publicatiedatum: