Peruaans blauwe bessenseizoen loopt af in China

Afgaande op de gegevens uit Peru overtrof de export van Peruaanse blauwe bessen van januari tot oktober 2022 de totale export van 207.000 ton in 2021, een stijging van 36,4% op jaarbasis. Het huidige teeltseizoen loopt ten einde. Li Donglai, manager van de Blueberry Division van Higo, besprak het Peruaanse blauwe bessenseizoen.

Volgens Li hebben de naar China geëxporteerde blauwe bessen nog steeds stevig vruchtvlees, een hoge brix en knapperigheid en is de kwaliteit goed. Aan het eind van het huidige teeltseizoen zijn de belangrijkste rassen die op de markt verschijnen Ventura en Bianca. Momenteel bedraagt de verzendprijs van gangbare rassen zoals Ventura 16+ ongeveer € 16,31 per karton (1 kg).

"Het verkoopseizoen voor Peruaanse blauwe bessen in China loopt van oktober tot februari. Dankzij de vensterperiode voordat een groot aantal binnenlandse blauwe bessen op de markt komt is de markt voor Peruaanse blauwe bessen in deze periode relatief actief. Zowel de verkoop- als de verzendsnelheid zijn nog opvallender dan bij kersen die aan het eind van het teeltseizoen in de handel komen."

De Peruaanse blauwe bessenmerken waar Higo momenteel mee samenwerkt zijn onder meer Agrovision, Camposol, Athos, Alpine, Hortifrut en Agualima. "Naast deze import blauwe bessenmerken van hoge kwaliteit hebben we ook onze eigen merken voor binnenlandse blauwe bessen zoals Lan Wo, Blue Friends."

Met de versoepeling van de pandemiecontroles is de consumptie aangetrokken. Hoewel de marktomstandigheden voor blauwe bessen dit seizoen zijn verbeterd, staat het exportproces ook voor veel uitdagingen. "Eind 2022 brak in Peru sociale instabiliteit uit die de hele keten voor blauwe bessen, inclusief teelt, pluk, verzending en export, in verschillende mate heeft beïnvloed. Door de stijging van de vrachtkosten en de kosten van de tuinbouwmaterialen nam ook de binnenlandse afzet sterk toe. Bovendien hebben de vertraging bij het plukken en de door de staking veroorzaakte belemmering van het binnenlands verkeer gezorgd voor veelvuldige vertragingen bij de verzending van blauwe bessen en ten slotte voor meer instabiliteit wat de aankomsttijd en de kwaliteit van de zeevracht betreft."

Op de vraag wat het effect is van steeds meer hoogwaardig binnenlands fruit op importfruit zei Li: "Aangezien China zijn steun voor de ontwikkeling van de tuinbouw versterkt, nemen de soorten binnenlands fruit dienovereenkomstig toe. Ook de kwaliteit is aanzienlijk verbeterd. Vertrouwend op de enorme binnenlandse markt, zorgen het verschil in teeltseizoen en de verdeling van consumentengroepen er echter voor dat binnenlands en importfruit relatief in evenwicht zijn en elkaar aanvullen. Zo is de komst van Chileense kersen en Peruaanse blauwe bessen net op tijd. Het vult het tekort aan binnenlands winterfruit aan en voldoet tegelijkertijd aan de dubbele behoefte van de binnenlandse consument om fruit te eten en als geschenk te gebruiken."

De concurrentie op de fruitmarkt is na de pandemie steeds heviger geworden. Over de voordelen van het bedrijf zei Li: "Ons moederbedrijf, Zhuang'an Fruit and Vegetables, heeft een van de grootste fruitdistributiecentra in Jiaxing, met onder meer 10.000 m2 koude opslag en lage temperatuur sortering en verpakking van tuinbouwproducten. Het verpakkingsstation beslaat een gebied van 5.000 m2. De voordelen van opslag, uitbesteding en overslag van importfruit hebben Higo veel profijt geleverd.

"Naast de voordelen van het bedrijvenpark wordt de door Zhuang'an Fruit and Vegetables uit het VK geïmporteerde Marcos-verpakkingslijn gebruikt voor het verpakken van fruit. De technologie van hoge efficiëntie, veiligheid, standaardisatie en automatisering kan de verpakking en merklabels op maat maken volgens de verschillende behoeften van de klant. De toepassing van water- en dampvrije kleine verpakkingstechnologie kan de versheid en circulatieperiode van fruit effectief verlengen en klanten in alle delen van het land bedienen met fruit van hoge kwaliteit, wat van groot nut is voor de merkpromotie en klantenherkenning die Higo nodig heeft."

"Bovendien vertrouwen we op de zeven distributiecentra van Zhuang'an Fruits and Vegetables die over het hele land zijn verspreid en worden onze producten verkocht in grote supermarkten en horecazaken zoals China Wumart, China Metro en China Yum Group. Wij zijn ook de grootste groenten- en fruitleverancier van China Metro en een van de vijf kernleveranciers van China Hema. Niet lang geleden wonnen we de "Best Cooperation Award" voor de jaarlijkse leverancier van China Wumart voor onze professionele service."

Voor meer informatie:
Li Donglai
Higo
leo.wei@higofruit.com  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.