Nieuwe Marokkaanse exportquota halveert tomatenprijs op binnenlandse markt

Marokko legt quota op voor de uitvoer van tomaten in een poging om het lokale aanbod te stimuleren en de prijzen te verlagen in de aanloop naar de vastenmaand Ramadan. Stijgende inputprijzen, plaagdruk en aanhoudende droogte hebben samen de teelt van 's werelds op drie na grootste verzender van tomaten belemmerd. De beperkingen voor de Marokkaanse verpakkingsbedrijven kunnen de productietekorten, die in sommige Europese supermarkten al tot rantsoenering hebben geleid, nog verergeren.

"De Marokkaanse regering heeft besloten de uitvoer van tomaten naar alle buitenlandse bestemmingen te beperken door de toepassing van een dagelijks exportquotum," zegt Asmaa Baibane, exportmanager van BL Agri.

"Verpakkingsstations en exporteurs werden op zondag 19 februari op de hoogte gebracht van dit besluit, met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd. Het is bedoeld om de Marokkaanse consumenten te beschermen tegen de stijging van de tomatenprijzen. De exporteurs zijn ervan in kennis gesteld dat de nieuwe exportquota van kracht blijven totdat de prijzen weer een normaal gemiddelde bereiken."

"Het besluit heeft geen betrekking op alle tomatenrassen, maar alleen op ronde en pruimtomaten," voegt Asmaa toe.

Door de nieuwe exportquota is de uitvoer van deze twee rassen gedaald tot slechts 10% van de gebruikelijke dagelijkse hoeveelheden. "Dit heeft onze export van tomaten naar Europa eenvoudigweg geblokkeerd, en onze Europese klant heeft dit niet op prijs gesteld. In plaats van bepaalde klanten voorrang te geven boven andere, gaven we er de voorkeur aan om voorlopig aan andere producten te werken."

Dit besluit komt een maand voor de Ramadan, waarin de vraag naar tomaten op de Marokkaanse binnenlandse markt groot is, en te midden van de inflatie van de prijzen van AGF-producten. Dit is het tweede besluit van deze aard deze maand na het verbod op de export van tomaten, uien en aardappelen naar West-Afrika.

Volgens Asmaa zal het besluit bijdragen tot de daling van de tomatenprijzen op de lokale markt met meer dan 50%.

Voor meer informatie:
Asmaa Baibane
BL Agri
Tel: +212 661-060466
sales@bl-agri.com
www.bl-agri.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.