Christiaan Koellreuter van Nordgemüse Krogmann:

"Ongekend tekort aan blauwe bessen"

De koudegolf in de belangrijke teeltgebieden van Marokko en Spanje en het vroege seizoenseinde in Chili hebben geleid tot een aanbodtekort op de markt voor blauwe bessen. "Van lege schappen is geen sprake, want we kunnen de retail nog steeds bevoorraden. Er wordt echter noodgedwongen steeds meer overgestapt op schaaltjes in kleine formaten van 125 en 300 gram, in plaats van de gebruikelijke 500 en vooral 700 gram. En ook grotere reclameacties zijn er momenteel nauwelijks. Een dergelijk tekort is in de afgelopen jaren steeds zeldzamer geworden en kennen we eigenlijk alleen nog maar uit het verleden toen er nog lang niet zoveel blauwe bessen geteeld werden", schetst Christiaan Koellreuter, directeur van Nordgemüse Krogmann, gevestigd in Buchholz/Aller.


Christiaan Koellreuter tijdens een bedrijfsbezoek van FreshPlaza in de zomer van 2022.

Het Noord-Duitse bedrijf hoort al sinds enkele jaren tot de grootste verpakkingsbedrijven en dienstverleners van Duitsland op het gebied van blauwe bessen en beschikt over de modernste ruimtes en nieuwe installatietechniek in het in 2018 gebouwde dienstverleningscentrum. Door strategische partnerschappen in binnen- en buitenland zijn er producten uit alle bekende teeltgebieden ter wereld toegankelijk. "Chili was tot enkele jaren geleden een sterk teeltland voor blauwe bessen, maar verliest nu marktaandelen. Ondertussen drukt Peru met enorme hoeveelheden op de markt. Hetzelfde geldt voor Marokko, waar de blauwe bessenteelt in de afgelopen jaren aanzienlijk is uitgebreid. Ook daar dreigt op een gegeven moment een overaanbod te ontstaan."


Een blik op het dienstverleningscentrum in Buchholz/Aller

Momenteel worden er hoofdzakelijk blauwe bessen uit Marokko afgenomen. Blauwe bessen van overzee uit Chili en Peru, evenals de eerste Spaanse blauwe bessen, hebben vooral een aanvullend karakter. "Vanwege de te lage temperaturen rijpen de blauwe bessen momenteel langzaam. Er hangen echter wel veel onrijpe bessen aan de struiken. Hierdoor kunnen we dus een snel toenemende oogst verwachten wanneer de temperaturen stijgen en er meer zonuren zijn. Dit zal waarschijnlijk rond Pasen het geval zijn", aldus Christiaan, die onlangs in Marokko was om zich over de situatie te laten informeren.  


Verpakte blauwe bessen voor de Duitse retail. Gezien de beperkte beschikbaarheid zou het prijsniveau volgens Christiaan hoger moeten zijn.  

Blauwe bessen kunnen het hele jaar door worden verkocht en de consument neemt het product ook vaak spontaan mee aan de point of sale, stelt Christiaan vast. "Dat betekent dat ook bij grotere oogstvolumes afzet mogelijk is. Het gaat om een aantrekkelijke fruitsoort die zeer geschikt is als tussendoortje. Ondanks de enorme consumptietoename is er bijvoorbeeld op de Duitse markt nog ruimte voor verbetering."

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
NORDGEMÜSE Krogmann GmbH & Co. KG
An der Autobahn 50
D-29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
Tel: +49 (0)5071 96 80 00
Info@nordgemuese.de 
www.nordgemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.