Mehmet Koyak van Anadolu Market:

"Aardbeving zal grote gevolgen hebben voor groentenimport vanuit Oost-Turkije"

De aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en Noord-Syrië heeft grote gevolgen voor de samenleving daar en dus ook voor de agrarische sector. "Wij betrekken veel groenten uit Oost-Turkije, bijvoorbeeld komkommers en courgettes, maar afhankelijk van de marktsituatie ook allerlei soorten kruiden. De tuinbouw is daar nu van de ene op de andere dag volledig overhoop gehaald. Niet alleen dit jaar, maar ook op de langere termijn zal de aardbeving grote gevolgen hebben voor de groentenimport vanuit deze regio", zegt Mehmet Koyak, groentengroothandelaar en directeur van Anadolu Market uit Berlijn.

De zowel regionaal alsook internationaal actieve bedrijfsgroep omvat een retail- en groothandelsafdeling, evenals een cateringdienst. De kernactiviteit van het in 1991 opgerichte bedrijf is onder andere de directe import van groenten en fruit uit alle belangrijke teeltlanden, of het nu gaat om Turkije, Spanje, Italië of Nederland. "We beschikken over ongeveer tien hectare contractteelt in Nederland. Momenteel, ongeveer een maand later dan gewoonlijk, zijn daar de eerste snackkomkommers, aubergines en paprika's uit de glastuinbouw beschikbaar", aldus Mehmet, die zowel aan afnemers in Duitsland als in de buurlanden levert.


Turkse producten bij de binnengekomen producten van Anadolu Market

De meeste groenten komen nog steeds uit Spanje en Italië. De kostenstijgingen en de huidige koudegolf in het Middellandse Zeegebied hebben echter merkbare gevolgen voor het prijsniveau, ziet Mehmet. "De prijzen van ijsbergsla en kruiden uit Spanje zijn soms verdubbeld. Deze seizoensschommelingen zijn er weliswaar altijd, vooral bij de seizoenswisseling, maar momenteel is de handel nauwelijks nog te plannen. Bovendien zijn de logistieke omstandigheden moeilijker: onze vrachtwagens uit Turkije blijven soms tot wel vier dagen stilstaan aan de Turks-Bulgaarse grens, wat weer tot meer klachten leidt."

Toch kijkt Mehmet met vertrouwen naar de toekomst. "Groenten en fruit genieten een toenemende populariteit in de handel. Er is veel beweging in de sector, dat is onder andere te danken aan de trend richting veganistische voeding. Ook op de gebieden waarin wij actief zijn, zoals Turkse importen, is de tendens nog steeds stijgend. Want Turkse trostomaten, granaatappelen en Sultana druiven worden steeds populairder bij de consument." 

Voor meer informatie:
Mehmet Koyak
Anadolu Market GmbH
Mariendorfer Damm 70
D-12109 Berlijn
m-koyak@hotmail.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.