Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 7

Dure bloemkool wordt zeer voorzichtig verhandeld op Duitse groothandelsmarkten

Naast de extreme prijsstijgingen bij vruchtgroenten uit de bedekte teelt in het Middellandse Zeegebied, wordt de even dure bloemkool zeer voorzichtig verhandeld. Italiaanse leveringen domineerden weliswaar de markt, maar verloren over het geheel genomen aan belang. Ook het belang van aanvullende Spaanse ladingen was afgenomen. Ondertussen nam volgens de BLE de aanvoer uit Frankrijk toe. Turkse en Belgische partijen waren nieuw in het assortiment, die echter over het geheel genomen slechts een aanvullend karakter hadden. 

Over het algemeen werden de bloemkolen steeds vaker per acht stuks verhandeld, kratten van zes stuks werden iets minder vaak gezien. De handel verliep ongelijkmatig en de prijzen ontwikkelden zich dienovereenkomstig. Over het geheel genomen stegen de prijzen nogmaals, maar in zeldzame gevallen werden er ook prijsverlagingen gezien. Vooral de Franse partijen moesten afscheid nemen van de hoge prijzen van de voorgaande week. De verkoop nam hierdoor in sommige plaatsen toe. In München zagen verkopers in de loop van de week af van het bestellen van Spaanse producten, aangezien de inkoopprijzen te hoog waren.

Appelen
Duitse appelen domineerden voortdurend de markt. De relevantie van Tenroy, Jonagold en Pinova was afgenomen, die van Honeycrunch juist licht toegenomen. In Frankfurt doken Minneiska/SweeTango® appelen op, die voor 0,90 euro per kg verhandeld werden. Ook Fräulein werd daar weer aangeboden.

Peren
Hoewel de Italiaanse partijen nog steeds de toon bleven zetten, kwam er wel beweging in het assortiment: de Europese partijen verloren marktaandelen, de Zuid-Afrikaanse import won merkbaar aan belang. Vanuit het zuidelijk halfrond stamde hoofdzakelijk Williams Christ, aangeboden onder het synoniem Bon Chrétien.

Druiven
Zuid-Afrikaanse importen domineerden de handel. Ladingen uit Namibië en Peru waren daarna het belangrijkst. Al met al was de beschikbaarheid merkbaar beperkter geworden. Maar ook de afzetmogelijkheden waren afgenomen. Toch gingen de prijzen in de meeste gevallen naar beneden.

Sinaasappelen
Spaanse sinaasappelen domineerden nog steeds: vooral verschillende Navelrassen waren beschikbaar, voornamelijk Lane Late en Navelate. Salustiana volgde qua belang. De aanvoer vanuit Egypte en Turkije was iets afgenomen, de aanvoer vanuit Marokko was daarentegen juist iets toegenomen. Griekse en Italiaanse partijen waren slechts sporadisch beschikbaar.

Mandarijnen
Bij de mandarijnen domineerden ladingen uit Spanje de markt: Nadorcott, Clemenules en Clemenvilla vormden daarbij de basis van het aanbod. Uit Turkije kwam Murcott, uit Marokko Nadorcott. Israël leverde Orri mandarijnen, die duurder waren dan de concurrentie. Egyptische leveringen completeerden het aanbod, net als de Italiaanse Tacle.

Citroenen
Het aanbod aan toonaangevende Spaanse en Turkse citroenen was afgenomen,waardoor de prijzen in Frankfurt en Hamburg stegen. In andere plaatsen bleven de prijzen op het bestaande niveau.

Bananen
Vraag en aanbod waren met elkaar in evenwicht. De handelaren hadden maar zelden aanleiding om de bestaande prijzen bij te stellen. In Berlijn en Frankfurt was er sprake van een toegenomen verkoop, in Keulen verliep de handel daarentegen rustig.

Sla
Er was vrijwel alleen maar ijsbergsla uit Spanje op de markt, alleen in Berlijn was en daarnaast ook nog Italiaanse en Turkse ijsbergsla verkrijgbaar. In München waren de maten zo klein dat verpakkingen van tien stuks werden omgezet in verpakkingen van elf stuks. Ook in Frankfurt was er met dozen van veertien of vijftien stuks sprake van een nogal ongebruikelijke presentatievorm. 

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt. Daarna was het Griekse aanbod het belangrijkst, ook al doken de Griekse komkommers alleen in Berlijn en München op. De aanvoer uit België en Nederland nam toe. De prijzen gingen over het algemeen nog verder omhoog, als gevolg van de verminderde beschikbaarheid. 

Tomaten
Spaanse, Turkse en Marokkaanse tomaten domineerden de handel. Italiaanse en Nederlandse cherrytomaten completeerden het aanbod. De beschikbaarheid was afgenomen, vooral de Marokkaanse importen verloren aan relevantie. De prijzen gingen daarom deze week bij alle tomatensoorten omhoog, soms ook zeer sterk. 

Paprika's
Spaanse partijen domineerden in een turbulente marktomgeving, waar op sommige plaatsen nogmaals recordprijzen behaald werden. Uit Marokko kwamen aanvullend rode paprika's, uit Turkije groene paprika's. Ondanks de momenteel wat terughoudende vraag, gingen de prijzen omhoog als gevolg van het aanhoudend beperkte aanbod.

Bron: BLE

Publicatiedatum: