Ginés González van het Spaanse Hortisol over de tomatenteelt:

"20% meer areaal, maar slechts 3% meer oogst door ongunstige weersomstandigheden"

De afgelopen dagen zijn de gemiddelde temperaturen gestegen in het zuidoosten van Spanje, het belangrijkste groenteteeltgebied in Europa in de winter. De kou en het gebrek aan licht hebben er de opbrengst sinds de laatste week van januari drastisch doen dalen, met ernstige tekorten op de markt als gevolg. 

 
Nu begint de teelt van kasgroenten zich voorzichtig te herstellen. De prijzen, die voor bijna alle producten nog altijd zeer hoog blijven, laten nu toch een schuchtere neerwaartse trend zien voor courgette, aubergine en komkommer.

"Ik heb dit in mijn hele loopbaan nog nooit meegemaakt, zo'n continu gebrek aan aanbod. We zijn over het algemeen tussen de 35% en 40% van de productie tekort gekomen", zegt Ginés González, manager van Hortisol. "Eerst was er de te warme zomer en herfst, met onder meer een slechte vruchtzetting als gevolg, en vervolgens, vanaf half januari, een drastische temperatuurdaling die de gemiddelde opbrengst van bijna alle producten fors naar beneden heeft gehaald."

"Dit seizoen hebben we bijvoorbeeld 20% meer trostomaten geplant in vergelijking met vorig jaar, maar tot nu toe hebben we slechts 3% meer product geoogst. We hopen dat de aanvoer zich de komende weken zal herstellen, want we hebben veel aangeplant", legt Ginés uit.

"In de paprikateelt denk ik echter niet dat de volumes zich volledig zullen herstellen. Er zal iets meer beschikbaarheid zijn naarmate het weer beter wordt, maar we zullen niet meer de gebruikelijke cijfers halen, omdat het meeste al is geoogst. De prijzen zullen dus hoog blijven", voegt hij eraan toe. Er wordt dan ook een goede start verwacht voor de paprika's uit Murcia in het voorjaar en voor Nederland, dat ook later zal starten omdat er door de hoge energiekosten minder in de belichte teelt is aangeplant.

Volgens de manager van Hortisol zijn de prijzen van tomaten, paprika's en komkommers enorm hoog geweest. Courgette haalde niet zo’n hoge prijzen en het prijsniveau was ook stabieler in vergelijking met de rest van de kasgroenten, misschien ook omdat er dit jaar meer productie is.

"Ondanks de hoge prijzen blijven klanten ons om product vragen. Het gaat immers om basisartikelen. Het is dus geen kwestie van prijs geweest, maar van beschikbaarheid. Bijna alle productie ging naar supermarktketens om de programma's te dekken. De groothandelsmarkten waren daar de dupe van. Er is de afgelopen weken bijna geen product geweest voor de vrije markt."

Voor meer informatie:
Ginés González
Frutas Hortisol S.L.
Tel: +34 950550234 (Spanje)
Mob: +34 670626792
gines@frutashortisol.es
www.frutashortisol.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.