Ilfres

Terugval aanbod en consumptie Spaanse ijsbergsla en citrus in Italië

Door een reeks moeilijkheden in de teelt en de organisatie is het Spaanse groenten- en fruitseizoen momenteel allerminst standvastig. Zo is ook geen constante lijn te trekken voor de ijsbergsla onder het merk Ilfres en het citrus onder het merk Juicì in Italië. Ondanks de vele uitdagingen is er echter geen gebrek aan kansen voor wie er in slaagt de teelt en de afzet op elkaar af te stemmen. 

Na een bezoek van een week aan zijn belangrijkste teeltpartners in Valencia, Murcia en Almería, schetst Raffaele Lasciarrea, commercieel directeur van Ilfres, een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in de import van groenten en fruit, ons de situatie. 

"Voor de telers van ijsbergsla zijn de weersomstandigheden al ongunstig sinds december, toen er door de hoge temperaturen overproductie was, met lage prijzen tot gevolg. Partijen die niet van voldoende kwaliteit waren, werden op het veld zelf vernietigd. In januari verlamde de vorst dan weer de groei van het product. De prijzen schoten omhoog en het was extreem moeilijk om voorraden in te slaan, ook voor ons, al werken we met jaarprogramma's."

Ilfres is, ondanks meerdere uitdagingen, product blijven leveren, terwijl het zijn klanten ook steeds heeft geïnformeerd over de problemen die zich voordeden. "De daling van de verkoop, die begrijpelijk is in het licht van de hoge prijzen, was vooral op de groothandelsmarkten goed zichtbaar. De vraag van supermarktketens was stabieler. In komende twee weken zou de aanbodsituatie moeten verbeteren en met Pasen voor de deur zal ook de vraag weer aantrekken, wat moet voorkomen dat de prijzen plots instorten." 

De belangrijkste teeltpartners van Ilfres hebben ook gewezen op de uitdagingen voor de citrussector dit seizoen, met ongeveer 30% minder product. Zoals het nu lijkt, zou de aanvoer begin april kunnen opdrogen, waardoor het voor de programma’s met de supermarktketens nodig zal zijn om Egyptische import in te plannen. Aan het einde van het Italiaanse seizoen zal Ilfres de productiedaling in Spanje compenseren met de gebruikelijke importactiviteit uit Griekenland.

"Naast het probleem van de gestegen teeltkosten gaat de sector in het zuidoosten van Spanje gebukt onder een beslissing van de regering inzake de wateroverheveling tussen rivieren die de irrigatiemogelijkheden voor telers gaat beperken en waartegen ondertussen ook al betoogd is in de hoofdstad Madrid. Het scenario is met andere woorden complex en delicaat, en de uitkomst is allesbehalve voorspelbaar."

Voor meer informatie:
Ilfres Srl
Via Copenaghen 7
76011 Bisceglie (BT) - Italië
Tel: +39 (0)80 3925085
info@ilfres.com
lfres.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.