Grotere maten zullen moeilijk verkrijgbaar zijn

"Grote kansen voor Egyptisch citrus in het Verre Oosten"

Het wordt dit seizoen een ware strijd om de grotere maten citrus. Volgens Mostafa Ali, commercieel manager van de Egyptische AGF-exporteur Rula for Land Reclamation, is er simpelweg niet genoeg citrus van grotere maten om elke markt te bedienen.

"De Egyptische citrusoogst is dit seizoen goed geweest, maar we hebben wat problemen met de maten. Er is een ernstig tekort aan de grotere maten Navels, met name 42, 48, 56 en 64. Aan de andere kant is er een ruime beschikbaarheid aan maten 72, 80, 88 en 100. Er is een sterke vraag naar de grotere maten en Egypte is niet het enige land dat hiervan niet genoeg heeft. Ook Spanje heeft er niet zo veel van."

Er is nog steeds hoop dat de Valencia’s grotere maten zullen hebben, al wordt dat volgens Ali moeilijk. "We doen ons best om de huidige situatie uit te leggen aan kopers die contact met ons opnemen. Ze zullen zich moeten aanpassen, net als wij. We moeten alle beschikbare maten verkopen en verzenden, niet alleen de maten waar veel vraag naar is. Hopelijk zullen de Valencia’s niet hetzelfde probleem hebben, maar als we eerlijk zijn, zullen er waarschijnlijk ook overwegend kleine maten geoogst worden."

Er was vlak voor Kerst veel vraag naar citroenen en ook de interesse in mandarijnen is erg groot, aangezien Marokko ook minder mandarijnen beschikbaar heeft. "Er is over het algemeen een grote vraag naar Egyptische citroenen, vooral uit de landen van het Verre Oosten. Ook Europa trok aan onze mouw net voor Kerst, terwijl de vraag in het nieuwe jaar iets is afgenomen. Voor de mandarijnen uit Egypte liggen er dit jaar zeker kansen, voor alle rassen die we telen. We zullen geen echt grote oogst hebben, maar de vraag zal sterk zijn, vooral omdat er dit seizoen een tekort is aan Marokkaanse mandarijnen."

Om al deze kleinere maten sinaasappelen en mandarijnen af te zetten, zullen Egyptische exporteurs nieuwe bestemmingen moeten zoeken. Ali denkt daarbij aan de Filipijnen. De Egyptische regering heeft onlangs de protocollen opgesteld om handel met dit Aziatische land mogelijk te maken. "Naar mijn mening zullen er dit jaar grote kansen liggen in het Verre Oosten en in Europa, al zullen de Europese landen wel vooral grote maten blijven vragen. Egypte heeft het protocol met de Filipijnen in december 2022 afgerond en ik denk dat deze markt mooie kansen biedt aan de Egyptische citrusexporteurs."

Aangezien Rusland een van de grootste importeurs van Egyptische groenten en fruit was, is de impact van de oorlog groot op de AGF-handel. Toch zegt Ali dat de export naar de Russische markt de laatste tijd weer is toegenomen, al liggen de volumes niet op hetzelfde niveau als vóór de oorlog.

"De oorlog is een verschrikkelijke situatie en de impact is enorm voor de Egyptische AGF-exporteurs. De situatie is aan het verbeteren sinds eind 2022, want Egyptische exporteurs zijn weer begonnen met het verschepen van product naar Rusland, evenals naar Wit-Rusland via Rusland. Toch liggen de volumes nog lang niet in de buurt van vóór de oorlog. Russische importeurs vragen echter wekelijks om Egyptisch citrus, dus het kan in de loop van de tijd nog verbeteren. We hopen dat de oorlog vlug tot een einde komt, zodat we weer zaken kunnen doen zoals voorheen."

De Egyptische economie is niet zo hard getroffen door inflatie als de Europese landen, maar Ali stelt dat de teelt- en verwerkingskosten nog steeds stijgen. Dat is verontrustend, want het betekent dat ze in het nadeel zijn in vergelijking met een deel van de concurrentie.

"De concurrentie het hoofd bieden wordt steeds moeilijker wegens de inflatie en de wisselkoers. Alles is duurder geworden in 2022, geen enkele kost is lager dan voorheen. Dit is niet alleen het geval voor citrus, maar voor alle landbouwproducten. Grondstoffen zoals kunstmest, maar ook arbeiders, verpakkingsmateriaal en logistiek zijn allemaal duurder geworden. De situatie is helemaal niet gemakkelijk en als je de prijzen verhoogt, loop je het risico dat de vraag daalt. Het is balanceren op een dun koord. Sommige concurrenten kampen met soortgelijke problemen, maar niet allemaal. We vertrouwen op de kwaliteit van ons Egyptisch citrus", besluit Ali.

Voor meer informatie:
Mostafa Ali
Rula for Land Reclamation
Tel: +20 1007350313 (Egypte)
Mustafa.ali@wadigroup.com.eg
www.rulafarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.