Britse supermarkten beperken verkoop van groenten per klant

In het hele Verenigd Koninkrijk kampen supermarkten met tekorten aan bepaalde groenten en fruit.

Asda zegt dat het de verkoop van producten als tomaten, paprika's en sla beperkt tot drie stuks per klant. Morrisons zegt dat vanaf dinsdag in de winkels een limiet van twee producten zoals komkommers zou worden ingevoerd. Tesco, Sainsbury's, Lidl, Aldi, Waitrose en Marks & Spencer hanteren momenteel echter geen limieten.

Carol Wagstaff, hoogleraar gewaskwaliteit voor gezondheid aan de universiteit van Reading, legt uit waarom dit zo is en welke invloed de klimaatverandering heeft op de rol van de voedselproductie: "Veel van onze retailers en andere aanbieders van groenten en fruit hebben moeite om te voldoen aan bestellingen en de vraag van consumenten naar producten zoals tomaten, komkommers, paprika's en broccoli.

"Het slechte weer in Spanje - waar onlangs sneeuwstormen, zware regenval en onweersbuien schade hebben veroorzaakt aan de gewassen - is de onderliggende oorzaak van deze tekorten. Gewassen worden weken en maanden van tevoren gezaaid en de telers moeten voorspellen hoe lang het duurt voordat ze klaar zijn voor de oogst. Wanneer het ongebruikelijk koud of nat weer wordt, worden de planten gewoon vertraagd, of in sommige gevallen sterven ze af door vorst en overstromingen.

"Door de klimaatverandering komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor, waardoor onze aanvoer van vers voedsel kwetsbaarder wordt. Hoewel het goed zou zijn om meer van ons voedsel in het VK te verbouwen, moeten we erkennen dat voor de productie van gewassen buiten het seizoen veel energie nodig is voor extra verwarming en kunstmatige verlichting van kassen en polytunnels; en we moeten erop kunnen vertrouwen dat dit uit hernieuwbare bronnen komt om te voorkomen dat we de uitdagingen van de klimaatverandering alleen maar groter maken."

"Als we alleen groenten eten die in het seizoen zijn, zouden we in deze tijd van het jaar echt moeite hebben om de producten van de schijf van vijf dagelijks te eten die we nodig hebben als onderdeel van een gezond eetpatroon."

Voor meer informatie:
Ollie Sirrell
Tel: +44118 378 5870
o.j.sirrell@reading.ac.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.