Source.ag haalt 21 miljoen op, telers investeren opnieuw mee in AI-oplossing

Source.ag, ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie (AI) voor glastuinders, heeft ruim 21 miljoen euro ($23 mln.) in zijn Series A investeringsronde opgehaald. Daarmee komt het totale financieringsbedrag van het bedrijf op bijna 33 miljoen euro in iets minder dan twee jaar. De investeringsronde wordt geleid door Astanor Ventures en omvat verdere investeringen van Acre Ventures Partners en Nederlandse telers. Telers investeerden al eerder mee. Source.ag werkt met onder meer Harvest House en Growers United.


Ernst van Bruggen en Rien Kamman, oprichters van Source.ag. Het AI-bedrijf, opgericht in 2020, haalde in 2021 al 2 miljoen dollar op en in 2022 10 miljoen. Inmiddels telt het bedrijf 70 man. Dat waren er 20 begin 2022.

Twee nieuwe producten
Source.ag lanceerde zijn eerste commerciële producten in de zomer van 2022 en zal de nieuwe investeringen gebruiken om twee nieuwe AI-producten te lanceren. De producten stimuleren veilige, betrouwbare en klimaatbestendige voedselproductie door glastuinders te ondersteunen met advies over de optimale manier om hun gewassen te telen.

In het licht van de groeiende energie- en klimaatcrisis heeft het Nederlandse bedrijf, door samen te werken met grote telers, in slechts 12 maanden tijd het aantal gebruikers van zijn producten vertienvoudigd. Nu de wereldwijde vraag naar glastuinbouw toeneemt, wil de AI-partij telers over de hele wereld in staat stellen hun groei te versnellen en meerdere faciliteiten efficiënter aan te sturen. Source leverde al aan telers in Polen, Engeland, Frankrijk, Tunesië en Marokko.

De Series A ronde wordt geleid door Astanor Ventures en omvat investeringen van Acre Venture Partners en verschillende Nederlandse telers. Astonor investeerde onder meer ook in insectenteler Ÿnsect en vertical farmer Infarm. 

Source.ag zal de nieuwe investeringen gebruiken om telers zo efficiënt mogelijk gewassen te laten verbouwen, gebruikmakend van zijn baanbrekende AI technologie.

Source.ag richt zich wereldwijd op de grootste verse groentesegmenten zoals tomaat en paprika, met de ambitie om uiteindelijk alle groente- en fruittelers te helpen. Na de succesvolle commerciële lancering en implementatie van het eerste product, Source Track, zal het bedrijf in 2023 twee nieuwe producten lanceren.

Source Cultivate en Source Control stellen telers in staat volledige seizoenen van gewasgroei te simuleren, afgestemd op specifieke genetica van de verschillende gewas variëteiten, waardoor hun gewassen zo goed mogelijk geteeld kunnen worden. De nieuwe financiering zal Source.ag ook helpen zijn AI uit te breiden zodat nog meer soorten gewassen en teeltmethoden kunnen worden ondersteund.


Rien Kamman, Paul Grootscholten en Ernst van Bruggen in een van de met behulp van Source.ag op basis van kunstmatige intelligentie aangedreven kassen van Agro Care, tijdens een bezoek afgelopen voorjaar. Agro Care ziet duidelijke voordelen in het werken met de AI-techniek.

'Plantmeesters' helpen
Arnout Dijkhuizen, Investment Principal bij Astanor Ventures: ‘’We zijn erg blij dat we onze steun aan Source.ag kunnen voortzetten. We zijn oprecht onder de indruk van de missie en prestaties van het team sinds onze Seed-investering vorig jaar. Door zich echt te concentreren op waar technologie de natuur ontmoet, is Source.ag erin geslaagd om te doen waarvan veel mensen zeiden dat het onmogelijk was: standaardisatie, gegevensverzameling en fenotypering van planten realiseren met behulp van AI-modellen die de plantenbiologie kunnen stimuleren en helpen om fotosynthese te optimaliseren. En nog belangrijker, ze helpen telers over de hele wereld hun faciliteiten efficiënter te runnen, waardoor de glastuinbouw wereldwijd toegankelijk en schaalbaar wordt, en de toegang tot groenten en fruit wordt gedemocratiseerd.’’

"Ik ben enorm onder de indruk van de expertise en het vakmanschap van de telers waar we mee werken,’’ aldus Rien Kamman, CEO en mede-oprichter van Source.ag. ‘’Het zijn echte "plantmeesters" die ervoor zorgen dat er gezonde groenten en fruit op ons bord liggen door op een zeer effectieve manier, smaakvolle verse producten te telen. Om de groeiende bevolking van onze planeet op een duurzame, efficiënte en gezonde manier te voeden, moeten we echter meer doen en de kracht van kunstmatige intelligentie in de handen van telers over de hele wereld leggen.

Onze technologie biedt telers realtime advies op maat over hoe ze hun gewassen optimaal kunnen telen, en we ondersteunen hen bij het runnen van een succesvolle teelt. We zijn er trots op dat we de steun van Astanor Ventures, Acre Ventures Partners en toonaangevende Nederlandse telers hebben in onze missie om telers wereldwijd te ondersteunen. Met deze financiering zullen we meer baanbrekende producten introduceren, zodat nog meer telers gezonde voedselproductie kunnen opschalen en zo meer mensen op een duurzame manier kunnen voeden.''

Lucas Mann, medeoprichter en managing partner bij Acre Venture Partners: “Glastuinbouw is een van de belangrijkste antwoorden op klimaatbestendige productie van verse groenten en fruit. Source.ag heeft een ongelooflijk team en technologie waarvan al bewezen is dat het een oplossing is om telers te helpen bij het oplossen van uitdagingen in onze wereldwijde voedselvoorziening. Intensieve en steeds verder groeiende samenwerkingen met toptelers over de hele wereld tonen aan hoe impactvol hun technologie is en hoe snel deze wordt omarmd en toegepast."

Voor meer informatie:
Source.ag
info@source.ag 
www.source.ag 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.