John Gijbels, Euro Gijbels:

"Er lijkt licht aan het einde van de tunnel voor tekort aan bloemkolen"

Tholen - "Sinds begin januari is er heel veel stress geweest om tekorten van de bloemkolen, maar het aanbod lijkt langzaamaan weer te stijgen en de prijzen te normaliseren. Er lijkt licht aan het einde van de tunnel. Het geeft wat lucht, maar ik durf er eigenlijk geen voorspellingen op los te laten. Het weer is niet rationeel", vertelt John Gijbels van Euro Gijbels. 

"Sowieso lijken wij in een iets andere situatie te zitten dan andere telers", vervolgt de handelaar, die haar productiesite in Catalonië heeft. "Het lijkt erop dat we in een goede regio zitten, want we zijn redelijk gespaard gebleven. Ook wij hebben de afgelopen maand zo'n 30 tot 40 procent minder productie ervaren, maar dit valt vergeleken met anderen nog mee. Bovendien zijn de problemen hier wat later. We hadden wat later last van tekorten. Nu lijkt het voor ons echter weer wat minder, waar anderen weer de nodige aanvoer hebben."

Het weer in Spanje gaat nu langzaam maar zeker weer richting het lentegevoel. "Echter kan de vlag nog zeker niet uit. Het blijft licht regenachtig en bewolkt. Bovendien betekent het niet dat als het weer wat zachter wordt, de aanvoer ook gelijk weer op een normaal niveau ligt. Het blijft wispelturig. Zo waren de bloemkoolprijzen vorige week maandag ook even gezakt. We dachten toen dat dit wel aan zou houden, maar toch zijn ze naar het einde van de week weer bijna verdubbeld in prijs. Het klimaat is zo veranderlijk dat er bijna geen zinnig woord over te zeggen is."

"Hetzelfde geldt overigens voor de selderij. Voor ons geldt dat we van deze producten echt nog wel even tekorten hebben. Gelukkig hebben onze klanten er wel begrip voor.", legt John uit. "Daar komt bij dat de verkoop deze week ook heel erg stil is gevallen met de voorjaarsvakantie. Dat is een geluk bij een ongeluk. Aan de ene kant zijn er dan minder leverings-problemen, maar aan de andere kant moet dit ook niet te lang blijven uiteraard."

Het enige product waarvan de aanvoer bij John weer enigszins begint te normaliseren is de bladpeterselie. "Dit is het eerste product waarvan ik volgende week weer een relatief verbeterde aanvoer zie. De rest zal allicht volgen. Ik hou m'n hart echter vast wat deze 'normale' prijs zal zijn. Met de bloemkoolprijzen van vorig jaar kunnen we onze kosten er dit jaar namelijk gewoon niet meer uithalen. Het klinkt leuk als je wat meer krijgt, maar aan het einde van de rit houden we minder over. Eigenlijk mag daar door de heel de keten wat meer rekening mee gehouden worden. Deze weken laten zien dat telers hard nodig zijn."

Voor meer informatie:
John Gijbels
Euro Gijbels
Acaciastraat 21
2440 Geel – België
Cami de les Arenes s/n
43300 Mont-roig del Camp
Tarragona - Spanje
info@euro-gijbels.be      
www.eurogijbels.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.