Aanvoerdip trostomaat doet kiloprijs tot boven 4 euro stijgen

De al hoge trostomatenprijzen zijn vrolijk doorgestegen vorige week. Een kilo leverde bij de veilingen van het VBT gemiddeld 4,16 euro op, ruim 1 euro meer dan de week voordien. De prijs voor losse tomaten ligt ook hoog, maar steeg afgelopen week niet. De komkommerprijs steeg nog wel een stukje.

Vorig jaar omstreeks deze tijd lagen de tomatenprijzen ook op hoge niveaus met middenprijzen van rond de 3 euro. Dit jaar, met opnieuw een heel beperkte belichte winterteelt en nu ook importproblemen vanwege tegenvallende oogsten, kan het nog gekker. Vooral trostomaten, die traditioneel moeilijker te importeren zijn, omdat de groene delen goed moeten blijven, leveren torenhoge prijzen op.

De aangevoerde volumes liggen in week 7 ook 65% lager dan in week 6, terwijl in week 5 het aangevoerde volume nog iets hoger lag en daarmee het verschil met week 7 nog iets groter is. De aanvoer losse tomaten is in week 7 wel bijna twee keer zo hoog als de week voordien. 

Sinds eind januari liggen ook de Spaanse tomatenprijzen op hoge niveaus. Op veilingen in Almería, Granada en Murcia werd eind vorige week gemiddeld 2,36 euro per kilo betaald. Daar wordt opgemerkt dat ondanks de veel hogere prijzen telers ook een verdubbeling van onder meer de prijs voor kunstmest hebben moeten verwerken. De vraag blijft daarom wat de teler overhoudt van de hogere prijzen. Het zal per teler en per situatie verschillen.

Ook de komkommerprijzen liggen op hoge niveaus. De volumes liggen echter nog wel laag aan het begin van het nieuwe seizoen, maar toch tikt een stuksprijs van ruim 1,15 flink aan. Ook hier geld dat de prijs nog een stuk hoger ligt dan de al hoge middenprijs vorig jaar, ruim twee keer zo hoog zelfs in week 7. In Spanje liggen de komkommerprijzen tussen de 1,20 en 2,20 euro ongeveer, waarbij de lange komkommer prijzen van boven de 2 euro noteert.

De slaprijzen bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties liggen ook op hele hoge niveaus. Een krop kropsla schuurt al drie weken tegen de 1 euro aan, ruim twee keer zo hoog als normaal. De prijzen voor multicolorsla en veldsla liggen minder hoog, maar wel boven het vijfjarig gemiddelde.

Ook het aardbeiensegment ontkomt niet aan de hoge prijzen. Een kilo aardbeien noteert in week 7 gemiddeld 12,56 euro. Al sinds week 4 ligt de prijs hier boven de 12 euro. 

Bekijk hier alle prijsgrafieken op de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. 

Bekijk hier de VBT-middenprijzen voor week 7 voor groenten.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.