Ginés Navarro van Agridemur (Spanje)

"Aanvoer van bladgroenten tot het einde van het seizoen beperkt"

De aanvoer van groenten in Europa blijft beperkt door de lage temperaturen in Spanje, de belangrijkste leverancier in de herfst- en wintermaanden. Hoewel de dagtemperaturen zijn gestegen, zal de situatie door het bewolkte weer niet gauw veranderen. Pas in de lente wordt er beterschap verwacht en het is zelfs mogelijk dat de aanvoer beperkt zal blijven tot het einde van het exportseizoen. 

"Vanaf het begin is het een zeer moeilijk seizoen geweest. De vraag was tot half januari niet goed en toen begonnen de temperaturen te dalen", vertelt Ginés Navarro, verkoper bij Agridemur, een bedrijf uit Murcia gespecialiseerd in de teelt van bladgroenten en productie van salademixen.

"Gewoonlijk is de prijs van zakjes met sla behoorlijk stabiel gedurende het hele seizoen. Toen de prijs van verse sla begon te stijgen, schakelden heel wat consumenten dan ook over op de voorgesneden sla", zegt Navarro.

Op bepaalde momenten is er een behoorlijk groot gebrek aan allerlei bladgroenten en koolsoorten geweest in Murcia, het zuiden van Alicante en het noorden van Almería. De temperaturen zijn de afgelopen dagen gestegen, maar naast wat regen worden nu ook bewolkte dagen verwacht en zal de temperatuur niet boven de 14 graden uitkomen, waardoor volgens Ginés Navarro de bladgewassen niet verder zullen groeien.

"Van geen enkele groente is er overschot. Net voordat de kou toesloeg, liepen we twee weken voor met de oogst. Dat kwam doordat het warme weer de plantengroei in een versnelling bracht. Pas in de lente wordt er beterschap verwacht en het is zelfs mogelijk dat de aanvoer beperkt zal blijven tot het einde van het exportseizoen."

"De prijzen van voorgesneden sla blijven stabiel, maar sommige van onze klanten hebben ons op bepaalde momenten gevraagd om broccoli, bloemkool of snijsla tegen elke prijs te vinden, wat overigens onmogelijk is, omdat niemand overschotten heeft", zegt de verkoopmanager van Agridemur.

"Normaal gesproken is zo'n 95% van de productie in handen van handelsbedrijven, die de overschotten gebruiken om klanten aan zich aan te binden of nieuwe klanten aan te trekken, maar dit jaar kon dit niet, in ieder geval niet met bladgroenten. Zo’n 10 jaar geleden werden er meer van deze groenten op de vrije markt afgezet. Die werden dan verkocht aan de hoogste bieder, maar dat systeem is verloren gegaan. Vorig jaar was de productie buiten programma's om bijvoorbeeld erg beperkt", legt hij uit.

De stijging van de teeltkosten treffen zowel de kleinschalige telers als de grote bedrijven. "Voor voorgesneden sla was de situatie heel moeilijk", zegt Ginés Navarro. "We moeten de kosten zorgvuldig bewaken om niet buiten de leveringsprogramma's te vallen en tot nu toe hebben we de hoge teeltkosten nog niet kunnen doorberekenen in de prijzen."

Voor meer informatie:
Ginés Navarro
Agridemur
Tel: +34 968 587587 (Spanje)
g.navarro@agridemur.com  
www.agridemur.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.