Ghanese ananas met cilindrische vorm beschikbaar voor export

Kingsley Ansong groeide op in Canada, maar zijn roots liggen in Ghana. Hij is de oprichter en voorzitter van Elefante Farms, een bedrijf dat Sugar Loaf ananas teelt, een specialiteit in dit Afrikaanse land. Het product is nu beschikbaar voor export.

Het bedrijf is jong, maar heeft grote ambities. De naam Elefante Farms is niet toevallig gekozen. Om te beginnen bezit Ghana een uniek olifantenras dat bekend staat als de vriendelijkste van het continent. Ten tweede bevindt het teeltbedrijf zich in Fante, een regio waar de Fante-stam vandaan komt, een volkerengroep waartoe ook Kingsley's familie behoort.

Sugar Loaf ananas van Elefante Farms (links) en de luxueuze Single Box verpakking (rechts)


Luchtfoto van Elefante Farms (november 2022)

Kingsley is erg enthousiast over het potentieel van Ghana als exporteur van tuinbouwproducten. "Ghana wordt gezien als een opkomend land voor de teelt en export van groenten en fruit. De natuurlijke hulpbronnen van Ghana zijn zo overvloedig dat het jammer is dat er niet op grote schaal gebruik van wordt gemaakt. In Ghana zijn er veel micro-teeltbedrijven en slechts een paar grote ondernemingen. Deze kleinschalige telers hebben weinig koopkracht of onderhandelingsmacht."

Kingsley legt uit wat de grondgedachte is achter de oprichting van het teeltbedrijf: "Ik geloof dat er een manier is waarop de fruitteelt kan worden georganiseerd die alle partijen in de waardeketen respecteert en versterkt. We hebben bijvoorbeeld een salarissysteem waarbij onze werknemers bijna het dubbele van het minimumloon krijgen om te beginnen. De arbeiders worden elke twee weken stipt uitbetaald. Toen de Ghanese munt afgelopen herfst een klap kreeg te verwerken en inflatie de kop opstak, hebben we prompt de lonen verhoogd."

Hoewel het bedrijf pas vorig jaar is begonnen met planten, is het momenteel een van de snelst ontwikkelende teeltbedrijven in Ghana. 


Sugar Loaf ananas in het wild

Sugar Loaf ananas
De Sugar Loaf ananas is een exotisch ras dat oorspronkelijk uit Ghana komt. Ghanezen kennen enkel dit ananasras, maar de meeste mensen in de wereld hebben er nog nooit van gehoord en het wordt ook maar in vier landen ter wereld in respectabele hoeveelheden geteeld. Zijn opvallende smaragdgroene buitenkant en wit vruchtvlees maakten bezoekers op de Fruit Logistica zeker nieuwsgierig naar deze ananas. 

Sugar Loaf ananas heeft een cilindrische vorm en wit vruchtvlees

Bezoekers van de beurs konden de ananas ook proeven op de Ghana-stand en de reacties waren algemeen positief. "De buitengewoon zoete en zachte textuur van de ananas maakt de eetervaring onvergetelijk."


Elefante Farms creëert met recyclebaar karton een luxueuze en duurzame verpakking

"De traditionele MD2 ananasteelt vindt al decennia plaats in Ghana, maar de teelt is kapitaalintensief en brengt risico's met zich mee. Het Sugar Loaf ras heeft vaak minder kunstmest en water nodig, waardoor het een milieuvriendelijkere en duurzamere optie is."

"Sugar Loaf smaakt minder zuur dan MD2. Het heeft ook niet de harde kern van de traditionele MD2 ananas. Sommige mensen ervaren ook wat irritatie in de mond na het consumeren van het traditionele ananasras, maar hebben dat probleem weinig tot niet bij het eten van Sugar Loaf."

"Onze grootste uitdaging bij het op de markt brengen van Sugar Loaf is hoe de schil eruitziet. Mensen denken dat de ananas niet rijp is, omdat de schil prachtig smaragdgroen is. De vrucht is echter perfect rijp, zoet en ready-to-eat, zelfs met zijn groene schil. We hebben dus nog wat werk om de kopers en de consument te overtuigen dat het fruit, zelfs als het groen is, perfect rijp en zoet is met een verbazingwekkende brixwaarde van 15%", zegt Kingsley. "Wanneer mensen deze ananas proeven, zijn ze er altijd dol op. We verkopen Sugar Loaf ook in de meer traditionele gele kleur voor klanten die dat wensen." 


Kartons zijn goed geschikt voor het Sugar Loaf ras vanwege zijn langere vorm

De Sugar Loaf ananas is jaarrond verkrijgbaar in Ghana. Elefante Farms verlaadt het fruit rechtstreeks vanuit Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is een heel speciaal ras dat nu geschikt is voor export. "We exporteren naar Europa en hopen binnenkort de bestemmingsmarkten uit te breiden", besluit Kingsley.

"Op Fruit Logistica hebben we ons product uit het luxe segment gepresenteerd: een doos voor één enkele ananas. Het product is bedoeld voor klanten die een speciaal alternatief willen. Sommigen zeggen dat het eruitziet als een dure wijnfles. We houden van die vergelijking! Het overgrote deel van onze volumes wordt verscheept in de traditionele kartons voor zee- en luchtvracht. Daarnaast telen we ook de rassen Smooth Cayenne en MD2", aldus Kingsley.

Elefante Farms wordt ondersteund door het Canadese investeringsfonds Quantum Ventures International. Het fonds helpt de positie van Elefante Farms in internationale onderhandelingen te versterken. Kopers en leveranciers spreken onderling af, terwijl de betaling gebeurt via het moederbedrijf in Toronto.

Voor meer informatie:
Kingsley Ansong (voorzitter)
Elefante Farms
Kingsley@goqvi.com 
www.elefantefarms.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.