Corne van de Klundert, Origin Fruit Direct:

"Ook bij Indiase druiven krijgen we steeds meer specifieke vragen naar nieuwe variëteiten"

Tholen - Hoewel er vanuit de supermarkten geluiden zijn dat er minder druiven verkocht worden, zijn vraag en aanbod volgens Corne van de Klundert van Origin Fruit Direct uit Rotterdam nog altijd redelijk in evenwicht. "Ik begrijp de teleurstelling dat de promotievolumes van andere jaren in januari en februari niet worden gehaald, maar er zijn ook een stuk minder druiven beschikbaar."

De aanvoer van witte pitloze druiven vanuit Zuid-Afrika begint momenteel al aardig terug te lopen. "Vandaar dat de prijzen nog steeds behoorlijk stevig zijn. We zien prijzen in de markt van 14 tot 16 euro in de punnets en van 11-13 euro voor de 4,5 kg", vertelt Corne. "Rode pitloze druiven komen nu wel in een redelijk volume binnen en dat zien we ook terug in de prijzen, die liggen op een niveau tussen 11,50-13,50 euro voor de punnets en 9-11 euro voor de 4,5 kilo."

De importeur kenmerkt de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse druiven als variabel. "Sommige partijen zijn uitstekend, maar er zitten ook mindere partijen tussen, ook door de schade van de regen. Inmiddels is ook het Indiase seizoen gestart en dat ziet er erg positief uit met een goede oogst en kwaliteit. Er wordt in India strenger gecontroleerd op de suikerniveaus en dat is een goede zaak, want dat zal resulteren in een hogere brix bij aankomst."

"Vanuit India wordt er een stevige aanvoer verwacht, wat traditiegetrouw wel zal leiden tot een wat lager prijsniveau", verwacht Corne. "Voordeel is wel dat de zeevrachttarieven vanuit landen als India en Egypte vriendelijker zijn dan vorig jaar. Dat is wel een verschil met de zeevracht vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika die nog altijd flink prijzig is."

"Het Peruaanse seizoen voor pitloze druiven loopt nu af, maar ik zie de aankomsten van Red Globe uit Peru nog wel doorgaan tot eind april. Inmiddels is ook Chili gestart met het pakken voor Europa en dat aanbod, dat hoofdzakelijk bestaat uit rode pitloze druiven en Red Globe, zal stapsgewijs toe gaan nemen."

De grootste ontwikkelingen op de druivenmarkt, zitten hem volgens de importeur in de grotere beschikbaarheid van nieuwe variëteiten. "De bekendheid van deze nieuwe rassen bij de klanten neemt steeds meer toe en we krijgen daar steeds meer specifieke vraag naar. Dit jaar zien we dat voor het eerst ook al bij de Indiase druiven en dat is wat ons betreft een prima ontwikkeling." 

Voor meer informatie:
Corné van de Klundert
Origin Fruit Direct
Tel.: +31 (0)6 43 241 489
corne@originfruitdirect.nl    
www.originfruitdirect.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.