Rien Paans (Verfru Europe) over tekorten Spaanse vollegrondsgroenten:

"De bloemkool die nu mondjesmaat geoogst wordt, is van de oogstplanning begin januari"

Tholen - Hoewel Rien Paans van Verfru Europe alweer zo'n twintig jaar in Spanje woont en werkt, zijn de weersomstandigheden ook voor hem uitzonderlijk te noemen. "Met de kerstdagen liepen we hier in korte mouwen rond bij temperaturen rond de 20ºC. Maar vanaf de tweede week van januari zijn de temperaturen hier in de omgeving van Tarragona overdag gedaald naar 8-10 graden met veel nachten onder nul. Dit deed de groei geen goed en dat geldt voor heel Spanje en Portugal."

"Tot afgelopen week zijn de temperaturen veel te laag geweest, dus dan hebben we het over vijf à zes weken aansluitend achter elkaar. Zo'n lange periode heb ik dat hier nog niet meegemaakt en zeker niet dat het voor heel Spanje gold", vertelt Rien, die zich samen met zijn zoon Arthur richt op het beleveren van Spaanse vollegrondsgroenten aan klanten in Nederland en België.


Groene kool en broccoli van oogstplanning tweede week januari

"Dit betekent nu dus dat we een groot tekort hebben aan product. De bloemkool die nu mondjesmaat geoogst wordt is van de oogstplanning van begin januari. Alleen deze maand loopt men hier in Tarragona al 300.000 stuks achter. Ook de spitskool en groene kool groeit nagenoeg niet en ook bij deze producten zien we grote achterstanden. Het probleem is dat als het weer omslaat, ook grote verliezen kunnen ontstaan door het klappen van de kool", vertelt Rien.

Spitskool

"Al met al een bizarre situatie, die eigenlijk voor heel Spanje geldt. Ook in Portugal zijn er grote tekorten, met name in bloemkool en broccoli als gevolg van de langdurige kou."

Voor meer informatie:
Rien en Arthur Paans
Verfru Europe
Mob Rien: +34 669221480
Mob Arthur: +34 639546103
rien@verfrueurope.com 
arthur@verfrueurope.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.