Fabio Steiner van Küng+Steiner uit Bern

"Regionaal geteelde nichegewassen populair bij consument"

Ondanks de inflatiestijging en energiecrisis kenmerken stabiliteit en continuïteit de groenten- en fruithandel in het Zwitserse kanton Bern. "We mogen momenteel niet klagen", zegt Fabio Steiner, horecagroothandelaar en directeur van Küng + Steiner, gevestigd in Niederwangen, ten zuidwesten van de Zwitserse hoofdstad. "Op 1 januari 2023 werden naast de inflatie ook nog de energieprijzen (stroom, gas, et cetera) aangepast, wat vroeg of laat nog meer gevolgen zal hebben voor de koopkracht en dus de vraag. De stemming in de lokale horeca is ook merkbaar getemperd. Veel, vooral oudere, restauranthouders krijgen langzaam maar zeker genoeg van de vele crises. Het personeelstekort waar al enkele jaren sprake van is, maakt dit nog erger."

Het bedrijf Küng + Steiner AG richt zich al meer dan veertig jaar op de levering aan restauranthouders en grootverbruikers in het Zwitserse kanton Bern, en wordt tegenwoordig door de tweede generatie gerund. In de loop der jaren is het groothandelsbedrijf leverancier van een compleet assortiment geworden, waardoor de afnemers nu uit een veelzijdig assortiment kunnen kiezen, bestaande uit groenten en fruit, kant-en-klare producten, zuivel, sappen, dranken en delicatessen. "De uiterst moeilijke inkoopsituatie bij geïmporteerde producten is voor ons momenteel lastig. Italiaanse groenten bijvoorbeeld zijn momenteel zeer schaars, en worden dan ook tegen hoge prijzen verhandeld. Hetzelfde geldt voor het zachtfruit uit Spanje en Portugal. Tot nu toe zijn er nog geen ernstige tekorten geweest, maar we merken wel dat het een uitdaging is om de producten in de gewenste kwaliteit en hoeveelheid in te kopen. Dat heeft weer een negatieve invloed op de mogelijkheid om de handel te plannen." 


Fabio Steiner is directeur van Küng+Steiner en runt het bedrijf nu in de tweede generatie.

Nichegewassen winnen aan betekenis
"Een belangrijk deel van het assortiment wordt uit Zwitserse teelt, zo mogelijk uit het omliggende kanton Bern, afgenomen," vervolgt Fabio. "Ons regionale merk Bärnbiet heeft ook tijdens corona haar positie weten te behouden, dat wil zeggen dat de vraag naar regionale producten grotendeels stabiel is gebleven. Wij stellen vast dat vooral regionaal geteelde nichegewassen, of het nu gaat om wortelgroenten of hardfruit zoals Topaz en het oude appelras Sauergrauech, goed door de consumenten worden ontvangen. Verkooptechnisch gezien worden asperges steeds aantrekkelijker vanwege de hoge marges, vooral groene asperges. Gezien de klimaatverandering en de daarmee verbonden extreme weersomstandigheden wordt de regionale teelt van veel producten steeds moeilijker. Wij hopen dus dat onze telers dit jaar gespaard blijven van extreem weer."

Verlies van continuïteit
Fabio kijkt voorzichtig optimistisch naar de nabije toekomst: "Door de genoemde uitdagingen wordt de inkoop van groenten en fruit in de gewenste kwaliteit steeds moeilijker. De zekere continuïteit die er altijd was in onze sector ontbreekt nu helaas. Dat zal naar mijn mening ook in de komende jaren zo blijven."

Voor meer informatie:
Fabio Steiner
Küng + Steiner AG
Meriedweg 7
CH-3172 Niederwangen, Zwitserland
Tel: +41 (0)31 371 69 45
info@kuengundsteiner.ch 
​www.kuengundsteiner.ch   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.