Raúl Arroyo van SAT Agrollanos (Spanje)

"Prima vraag en mooie prijzen voor flespompoenen"

Het pompoenseizoen verloopt voorspoedig in Spanje, van alle Europese landen de grootste exporteur van deze groente. Volgens de meest recente cijfers zette Spanje in 2021 een half miljoen ton pompoenen af buiten zijn landsgrenzen. Binnen Europa staat Nederland op de tweede plaats in de ranking, maar wel op grote afstand. "Momenteel zijn er goede prijzen en veel vraag naar het product. Wij planten al 4 of 5 jaar flespompoenen en we verkopen ze in bulk", zegt Raúl Arroyo van SAT Agrollanos. "Dit jaar verkopen we ze voor het eerst onder ons merk De la Tierra. Omdat het areaal iets is gekrompen en er momenteel minder groenten op de markt zijn, is het makkelijker om het merk te introduceren." 

"Onze specialiteit is meloen, maar pompoen is een product dat ons in de winter een extraatje biedt in La Mancha. De teelt sluit mooi aan op die van meloen en watermeloen en is geschikt voor gewasrotatie, want de plant is krachtig en weinig ziektegevoelig. Pompoen kun je ook goed bewaren – mits aangepaste installaties – en de consumptie zit in de lift."

Door de lagere beschikbaarheid in Europa en de goede vraag schommelt de prijs momenteel tussen de € 0,80 en € 0,85 per kilo voor het verpakte product en tussen de € 0,65 en € 0,70 per kilo voor bulkproduct. "Dit jaar is abnormaal qua prijzen. En precies daarom verwachten we dat er voor komend seizoen meer pompoen zal worden geplant in de provincie Ciudad Real. Ook het areaal van watermeloen zal toenemen ten koste van meloen, die elk jaar enkele hectaren prijsgeeft."

Flespompoen zal ook dit jaar weer de favoriet zijn van veel telers in La Mancha, alsook van de leden van SAT Agrollanos. "Het is het ras dat in Europa het meest wordt geconsumeerd en waar ook in Spanje steeds meer vraag naar is, zowel op de versmarkt als door verwerkingsbedrijven voor convenienceproduct. In voor-gaande jaren hebben we steeds de grootste exemplaren voor verwerking bestemd, maar dit seizoen verkopen we al ons product dankzij de mooie prijzen op de versmarkt. Veel kopers trekken zelfs nog aan onze mouw op dit moment, maar we geven prioriteit aan de klanten die vanaf het eerste uur op ons merk vertrouwd hebben en voor ons hebben gekozen", besluit Raúl Arroyo. 

Voor meer informatie:
SAT Agrollanos
C/ Luis Mingo s/n
13220 Los Llanos del C. (Ciudad Real) - Spanje
Tel: +34 926 644 188
info@satagrollanos.com
www.satagrollanos.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.