Nieuw-Zeeland: Zware stortbuien treffen alle kiwiteeltgebieden op Noordereiland

In sommige gebieden van het bovenste gedeelte van het Noordereiland moesten de kiwitelers toezien hoe kleine waterstroompjes plots uitgroeiden tot razende rivieren, waarbij hun gewassen werden overspoeld door water dat twee of drie meter hoog stond.

Volgens Colin Bond, CEO van New Zealand Kiwifruit Growers Incorporated, hebben telers die al tientallen jaren op hun boomgaarden wonen hem laten weten dat ze nog nooit zoiets hebben meegemaakt. Hij vertelde Rural News dat de recente stortregens een negatieve invloed hadden op de kiwioogst in alle teeltdistricten van het Noordereiland, waaronder Northland, Zuid-Auckland/Waikato, Bay of Plenty en Tairwhiti. Hij zegt verder dat Nelson daarentegen een prachtig seizoen heeft en dat Hawkes Bay ongedeerd is gebleven.

Bond denkt dat de schade minimaal was, maar verschillende telers werden ernstig getroffen. In sommige gevallen bereikte het water het bladerdak van het fruit, terwijl in andere gevallen de hele draagstructuur, inclusief palen, verloren ging en de oogst wegspoelde.

Andere producenten hadden gedurende meerdere dagen een meter diep water in hun boomgaard staan. "We maken ons zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van de planten, die misschien pas het volgende seizoen of het seizoen daarna worden geconstateerd.
Er wordt gesproken over zuurstofgebrek, wat betekent dat de plant het risico loopt zonder zuurstof te vallen als de grond te nat is of er te veel oppervlaktewater is."

Hoewel sommige eigendommen ernstige schade opliepen, zal het totale verlies voor de nationale oogst volgens Bond minimaal zijn.

Bron: Ruralnews


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.