Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hagel en wind laten wel hun sporen na

Hardfruittelers blij met zomerregen in de West-Kaap

De West-Kaap in Zuid-Afrika krijgt meer zomerregens te verwerken dan normaal. En dat is niet alleen slecht nieuws, aangezien het ministerie van Water en Volksgezondheid onlangs bekend heeft gemaakt dat het gemiddelde waterniveau van de stuwmeren in de West-Kaap onder de 50% is gezakt.

"De regen is erg welkom voor appelen en peren", zegt een teelttechnicus gespecialiseerd in hardfruit uit Ceres. Hij voegt eraan toe dat de regen duidelijk minder welkom is op de nog niet geoogste percelen van steenfruit en druiven, maar de meeste appel- en perentelers hebben momenteel niet genoeg water en zijn blij met de regen.

Het ministerie van Landbouw van de West-Kaap merkt op dat het huidige niveau in de stuwmeren aanzienlijk lager is dan de 65% van de zomer van vorig jaar.

De oogst van Royal Harvest zit er bijna op. Daarna volgt Golden Delicious.

"Er zijn veel gebieden waar de watervoorraden van teeltbedrijven bijna leeg zijn. De waterbeschikbaarheid blijft krap in de West-Kaap. We zouden willen dat we wat regen van het noorden van het land konden krijgen. De lastige toegang tot water is een spelbreker voor de teeltbedrijven en het maakt deel uit van een selectieproces dat gaande is in de sector als gevolg van twee moeilijke jaren met hoge kosten, ingewikkelde logistiek en de oorlog in Europa."

Watervijver van een teeltbedrijf in De Koue Bokkeveld

De impact van de hagel op het fruit dat nog aan de bomen hangt in De Koue Bokkeveld zal in de loop van het seizoen duidelijk worden. FreshPublishers kreeg te horen over appel- en perenboomgaarden waar het fruit volledig is weggevaagd. Jacques du Preez, directeur Handel en Markten bij koepelorganisatie Hortgro, rekent op een verlies van tussen de 80.000 en 100.000 ton appelen in dit gebied.

In de Witzenberg Valley zullen sommige telers vrijwel niets voor de versmarkt verpakken. De hele oogst zal naar de sapindustrie gaan. Sapverwerkers zijn overbevoorraad met hardfruit als gevolg van de hagel.

Een appelboomgaard in De Koue Bokkeveld bij normaal zomerweer

Packham peren in de hoek waar de klappen vallen
Ook de perenoogst is ondertussen begonnen. Een exporteur van hardfruit vertelde aan FreshPublishers dat de packout bij Packham peren "verschrikkelijk" is vanwege windschade. "Er is veel windschade op Packhams. Het is lang geleden dat ik zulke slechte packouts heb gezien", merkt hij op. "Er is zeker meer wind dan in andere jaren."

Hij zegt dat de omvang van de windschade zo groot is dat sommige percelen van Packham peren niet geschikt zijn voor verkoop op de lokale versmarkt. Het fruit zal voor verwerking moeten worden bestemd. "Packham is een groot ras in de Zuid-Afrikaanse hardfruitsector. Je vindt overal percelen en het maakt een aanzienlijk deel uit van het assortiment van elke hardfruitteler, maar ik denk niet dat het dit jaar goed zal gaan."

Niet alle perentelers zijn het er echter over eens dat er dit seizoen bijzonder veel windschade is bij Packhams. "Het is nog erg vroeg in de oogst", merkt een technisch adviseur uit Grabouw op. "Met weinig gegevens is het te vroeg om te zeggen of dit een ongewoon slecht jaar is voor Packhams."

Het aandeel Packham peren voor de versmarkt is ook lager door de afname van de export. Het is met de verpakkings- en verzendkosten te duur geworden om klasse II product te exporteren naar bijvoorbeeld Rusland. Ook de markt voor een normale EU1-specificatie is volgens exporteurs geslonken.

Pakstations selecteren nu alleen Packhams van hoge kwaliteit, die worden verpakt voor het Verre Oosten: Indonesiƫ, Maleisiƫ, India en tot op zekere hoogte nog steeds Hong Kong.

Publicatiedatum: