HZPC ligt op koers voor omzetgroei van 10 procent

Aardappelveredelingsbedrijf HZPC ligt op koers voor het verwachte resultaat van boekjaar 2022-2023. HZPC verwacht dat haar omzet 10% groeit ten opzichte van vorig jaar (toen 352 miljoen euro) met een bruto marge van 66 miljoen euro (vorig boekjaar 63,9 miljoen euro), zo meldt het bedrijf.

De aardappelveredelaar werkt met een boekjaar van 1 juli tot en met 30 juni. In 2022 waren de internationale transportkosten opvallend hoog. Dat is een belangrijke reden voor de omzetstijging. Begin 2023 zijn de prijzen van transport sterk gedaald.

Gerard Backx, CEO HZPC: "Het resultaat groeit vooral dankzij gebieden buiten Europa, daar waar licentieteelt plaatsvindt. Voornamelijk in Azië en Amerika.' HZPC verwacht dat haar licentienemers 16% meer volume HZPC rassen verhandelen dan een jaar eerder . Het volume verhandelde pootaardappelen stijgt naar verwachting fractioneel. Deze handel vindt voornamelijk in Europa en vanuit Europa plaats. 'De afzet vanuit de Europese Unie naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten is over het algemeen goed verlopen. In Europa verlopen de verkopen nog traag. Door de droogte in Zuid-Europa kiezen diverse telers ervoor om meer andere gewassen te telen. Dat gaat ten koste van de pootgoedafzet."

HZPC weet de stijging van haar operationele kosten beperkt te houden tot ongeveer 2% (vorig jaar 50,7 miljoen euro). HZPC ziet dankzij deze ontwikkelingen de EBITDA (winst v66r aftrek van rentekosten, belastingen en afschrijvingen) naar verwachting met ongeveer 1 miljoen euro stijgen. Vorig jaar bedroeg de EBITDA 13,2 miljoen euro. HZPC heeft tegelijkertijd te maken met hogere financieringslasten door de stijgende rente en valutabewegingen in bepaalde landen. Het netto resultaat komt naar verwachting licht boven 7 miljoen euro (vorig jaar 7,051 miljoen euro) uit. Hierin zijn de kosten van het Connecting Growers programma nog niet verwerkt.

Connecting Growers
Connecting Growers is een programma waarbij HZPC certificaten van aandelen inkoopt en schenkt aan de actieve pootaardappeltelers van HZPC Holding B.V. in de Europese Unie. HZPC trekt hier jaarlijks maximaal 1,5 miljoen euro voor uit.

Toegang tot gezond voedsel in moeilijk bereikbare gebieden
De drijfveer van HZPC is helder: mensen overal ter wereld moeten toegang hebben tot gezond voedsel. Daarom zet HZPC alles op alles om pootaardappelen te blijven leveren aan alle gebieden. Ondanks alle moeilijkheden en beperkingen, in bijvoorbeeld Jemen, ziet het ernaar uit dat HZPC ook dit jaar die gebieden van gezond uitgangsmateriaal voorziet.

Talentvolle nieuwe rassen
Dankzij innovatieve veredelingstechnieken heeft HZPC afgelopen periode een aantal veelbelovende rassen geïntroduceerd. Ook zijn er een aantal nieuwe aardappelrassen onderweg. Rassen die onder moeilijke weers- of bodemomstandigheden nog steeds goed kunnen groeien. En aardappelrassen die nég minder impact hebben op het milieu.

Voor meer informatie:
HZPC Holding  
+31 (513) 48 98 88
info@hzpc.com    
www.hzpc.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.