Verslag groothandelsmarkt Guangzhou week 7

China: Stijgende avocadoprijzen en pruimen uit Australië en Chili

De Chinese markt voor importfruit wordt de laatste tijd gedomineerd door importsteenfruit, waarvan pruimen het grootste deel uitmaken. Door het late aanbod van Australische pruimen dit jaar is de afzet rechtstreeks beïnvloed door Chileense pruimen. De laatste twee maanden zijn er weinig importavocado's aangekomen en is de prijs gestegen.

Links: Peruaanse avocado; rechts: importsteenfruit

Naast pruimen is er momenteel ook Chileens steenfruit op de markt: Candy Red, kerspruimen en nectarines, die de ene na de andere binnenkomen. Chileense pruimen worden deze week nog per luchtvracht verzonden. Volgens de handelaren komen er momenteel minder Chileense pruimen aan dan in dezelfde periode vorig jaar en is de prijs hoger. Door de daling van de marktvraag na het Lentefeest is de verkoop stabiel gebleven. Bovendien zal de aankomst van Chileense pruimen over zee een zekere invloed hebben op de verkoop van luchtvracht in de nabije toekomst.

Links: Chileense pruim; rechts: Griekse kiwi

Het Australische steenfruit omvat pruimensoorten Queen Garnet plums en Sugar Plum. Volgens handelaren werden de Australische pruimen dit jaar laat aangeboden en werden zij beïnvloed door de Chileense pruimen, zodat de verkoop traag verliep. In voorgaande jaren werden de Australische pruimen vóór het Lentefeest gepresenteerd. Door de vakantie en omdat Chileens vergelijkbaar fruit niet op de markt was, was de verkoop bevredigend. Dit jaar werd de geconcentreerde aankomstperiode echter met bijna een halve maand vertraagd. De meeste producten arriveerden na het Lentefeest en werden bijna tegelijk met Chileense pruimen in de handel gebracht. Er is veel vergelijkbaar fruit op de markt en er is geen prijsvoordeel, zodat het fruit langzaam verkoopt.

Zuid-Afrikaanse en Peruaanse importdruiven

Wat avocado's betreft, loopt het Chileense avocadoseizoen ten einde, begint het Peruaanse seizoen en is een kleine hoeveelheid avocado's uit Yunnan te koop. Naar verluidt is de aankomst van uit Peru en Chili geïmporteerde avocado's in de afgelopen twee maanden aanzienlijk gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en is de prijs meer dan verdubbeld. Volgens handelaren was de prijs van Peruaanse importavocado's in dezelfde periode vorig jaar ongeveer €10,92 per karton en de huidige prijs is ongeveer € 28,68 per karton, een stijging van meer dan het dubbele. De prijs van Chileense avocado's ligt nog hoger, de prijs van binnenlandse avocado's wordt bepaald door de markt en stijgt dienovereenkomstig. Aangezien het latere aanbod niet significant is gestegen, verwachten de handelaren dat de prijs van importavocado's nog enige tijd hoog zal blijven.

Wat ander importfruit betreft is de huidige aankomstprijs van importdruiven volgens de informatie over het algemeen hoger dan vorig jaar en de huidige smaak is geleidelijk verbeterd in vergelijking met vroeger, maar de smaak in dezelfde periode vorig jaar was idealer. Sommige handelaren zeiden ook dat het aanbod van druiven de laatste tijd is afgenomen. Egyptische citroen wordt momenteel verkocht, maar de afzet wordt beïnvloed door binnenlandse citroen. Een kleine hoeveelheid Griekse kiwi's is te koop, maar door het effect van de binnenlandse kiwi's verloopt de verkoop traag.

De binnenlandse markt voor blauwe bessen schommelt. Eerder was er een daling, maar die heeft zich onlangs hersteld. Door de kleine hoeveelheid geïmporteerde blauwe bessen verloopt de afzet over het algemeen vlot. Gele pitaja is een relatief dure variëteit onder het binnenlandse fruit, maar het komt momenteel steeds meer op de markt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.