Hugo Steeds van Pérez Zara Agrícola (Spanje):

"Is volatiliteit op avocadomarkt teken van nakende 'boom and bust'?"

Spaanse groenten en fruit zitten momenteel in een positieve prijsspiraal. Met de kou en het einde van teeltcycli neemt de opbrengst immers fors af. Ook avocado ontsnapt niet aan deze situatie. "Op dit moment ontvangen telers tot € 3,50 per kilo", vertelt Hugo Steeds van Pérez Zara Agrícola. "Het valt niet te ontkennen dat water- en klimaatstress hebben geleid tot een vermindering van de oogst in het Middellandse Zeegebied, zowel in Spanje, Portugal, Israël als Marokko." 

"Bovendien heeft Chili een off-year gekend. Van de gebruikelijke 240 miljoen kilo is er dit jaar misschien maar 150 à 160 miljoen kilo op de markt gebracht. Ook Israël, dat op dit moment in een productiepiek zou moeten zitten, rapporteert 40% minder volumes dan in 2022. Colombia, een land met een productie die gewaardeerd wordt in Europa, probeert die ruimte nu in te vullen, maar de kwaliteit is niet consistent en het heeft niet altijd de juiste kalibers. Het is de perfecte storm waarbij de aanvoer vanuit de mediterrane regio drie maanden eerder zal eindigen dan vorig jaar, waardoor de prijs stijgt en er een vacuüm ontstaat."

"Ondertussen verwachten we hier allen een enorme toename van de import uit het zuidelijk halfrond (Peru, Zuid-Afrika, Brazilië, Kenia, Tanzania, enz.). De kans is groot dat de prijs in Europa in enkele weken tijd van een historisch hoog naar een historisch laag niveau zakt. Die volatiliteit is moeilijk te beheersen. En als je er eens goed over nadenkt, maken we niet de beste indruk op de toeleveringsketen en de consument in een jaar dat het qua kwaliteit ook wel eens durft te schorten."

Deze hoge winstmarges voor de keten "zijn niet duurzaam" en kunnen volgens Hugo een 'boom' veroorzaken met de aanplant van nog meer hectares. "Als Spanje een aantrekkelijke leverancier wil blijven, mag het niet gefixeerd blijven op prijs, maar zal het moeten focussen op technische ontwikkeling en concurrentiekracht."

"En met de huidige waterproblemen in Andalusië had de avocadosector al grootschalig moeten investeren en innoveren om duurzamer te worden en voorop te lopen in het verkleinen van de watervoetafdruk. Het moet nu in actie schieten voordat het te laat wordt."

"Deze hausse in de wereldwijde aanplant moet gepaard gaan met meer regulering in de sector om een evenwicht te creëren tussen kwaliteit en prijs", meent Hugo.

Voor meer informatie:
Hugo Steeds
Pérez Zara Agrícola
Ctra. a- 2101 km, 7,9
San Martín del Tesorillo (Cádiz) - Spanje
Tel: +34 646 490 027
hugo@perezaragricola.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.