Cirilo Arnandis van de BOB Kaki Ribera del Xúquer

"Veel consumenten kennen de kaki niet"

Het Spaanse Persimon® seizoen is onlangs met grote complicaties geëindigd door het aanzienlijke gebrek aan productie. Het areaal van de BOB Kaki Ribera del Xúquer blijft stabiel ondanks de moeilijkheden van de afgelopen seizoenen, maar het fruit heeft meer promotie nodig. Veel consumenten kennen de kaki nog niet. Cirilo Arnandis, voorzitter van de Toezichtsraad van de BOB Kaki Ribera del Xúquer, analyseerde de situatie van de kakisector op Fruit Logistica 2023.

"Het seizoen is ingewikkeld geweest vanwege de lage opbrengst. Het was voorspeld, maar uiteindelijk hebben we nog minder volumes afgezet dan aanvankelijk verwacht. Wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, is het voor niemand in de toeleveringsketen een goed seizoen. Voor onze telers en medewerkers is het seizoen logischerwijs slecht geweest, aangezien de betere prijzen op geen enkele manier de lagere opbrengst compenseerden."

De opbrengst lag 70% lager dan verwacht en in vergelijking met vorig seizoen – toen de oogst ook niet groot was – is er ongeveer 50% minder kaki op de markt gebracht. Er is 45.000 ton vermarkt, ruim onder de 95.000 ton in 2021 of de 114.000 ton in 2019.

"De redenen voor de kleinere oogst waren ongunstige weersomstandigheden in de lente, die de vruchtzetting bemoeilijkten, en vervolgens ook andere problemen zoals cotonet of specifieke issues in bepaalde streken. Uiteindelijk zijn vrijwel alle teeltgebieden op de een of andere manier getroffen door problemen", vertelt Cirilo Arnandis.

Areaal blijft stabiel
"Ons areaal is stabiel gebleven. Het is nauwelijks gewijzigd ten opzichte van 2017, toen we ons hoogtepunt bereikten met bijna 6.000 hectare. In 2020 kwamen we zelfs uit op ruim 6.600 hectare, maar dat was door een uitbreiding van het geografische gebied dat onder de BOB valt", aldus de voorzitter van de Toezichtsraad van de BOB Kaki Ribera del Xúquer. 

"We weten allemaal dat de groei van de teelt de afgelopen tien jaar opmerkelijk is geweest. Maar de afgelopen jaren waren ingewikkeld. Veel telers die niet onder de oorsprongsbenaming vielen en, aangetrokken door de mooie winstmarges, er aanvankelijk aan dachten zich bij ons aan te sluiten, hebben hun teelt er uiteindelijk niet in ondergebracht. Er zijn zelfs volledige boomgaarden gerooid vanwege de lage prijzen van de afgelopen seizoenen. De telers die zijn aangesloten bij de BOB zijn voor het overgrote deel lid van coöperaties. Hoewel de afgelopen jaren moeilijk zijn geweest, zijn alle kaki's door onze coöperaties geoogst en op de markt gebracht. Dat toont toch aan dat we degelijkheid en zekerheid kunnen bieden aan onze telers", voegt hij eraan toe.

Uitdagingen
"De kakisector en de hele AGF-sector staan voor belangrijke uitdagingen gezien de veranderingen die de afgelopen jaren wereldwijd hebben plaatsgevonden. En nu komt daar nog de onzekere en lastige economische situatie bij, met onder meer de stijging van de teeltkosten. Maar het belangrijkste probleem voor kaki blijft toch zijn relatieve onbekendheid", zegt Cirilo Arnandis. 

"Het is evident, en onze marktstudies tonen het aan, dat kaki nog een grote onbekende is. Daar verandering in brengen hangt voor een groot deel af van promotie-inspanningen. De Toezichtsraad investeert al jaren meer dan € 2 miljoen per jaar in promotiecampagnes in 6 landen via de gewestelijke overheid van de Valenciaanse Gemeenschap, het Spaans Agentschap voor Buitenlandse Handel (Icex) en Europese programma's. We moeten dit pad blijven bewandelen. Bovendien viert de Toezichtsraad in 2023 zijn 25e verjaardag en daarom willen we alles in de verf zetten waarvoor we staan: engagement tegenover onze telers, zodat hun activiteit de erkenning krijgt die het verdient, engagement tegenover de streek en het toewerken naar "voedselautonomie", onder andere door kwaliteit en lokale producten aan te bieden. Ik hoop dat we in 2023 al deze waarden die verbonden zijn aan onze oorsprongsbenaming onder de aandacht kunnen brengen."

Europa blijft de belangrijkste markt
Het openbreken van de Chinese markt is een proces dat al enkele jaren aan de gang is en van groot belang is voor de Spaanse exporteurs. "We weten dat het nog even kan duren, maar het openen van nieuwe markten is natuurlijk belangrijk voor ons, aangezien kaki duidelijk een exportproduct is. 80% van onze oogst is bestemd voor de export. Toch moeten we er ons van bewust zijn dat Europa onze belangrijkste markt is en zal blijven", benadrukt Arnandis. 

Goed gevoel bij Fruit Logistica 2023
"Gelukkig heeft deze editie de toon teruggevonden van wat Fruit Logistica was vóór de pandemie. Het was weer het ontmoetingspunt van weleer, want niets gaat boven het persoonlijk ontmoeten van klanten en partners en dat was de afgelopen jaren niet mogelijk. Het is zeer productief geweest."

Voor meer informatie:
Denominació d'Origen Protegida
Kaki Ribera del Xúquer
Plaça País Valencià, 7
46250 l’Alcúdia (Valencia) - Spanje
Tel: +34 962 99 77 02
d.o.kaki@kakifruit.com 
persimon.eu  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.