Nog steeds groentetekort in Europa door kou in Spanje

"Ondanks hoge prijs toch goede vraag naar ijsbergsla"

Er is nog steeds een tekort aan groenten in de schappen van Europese supermarkten als gevolg van de kou in Spanje en Italië. Vooral de oogst van koolsoorten en bladgroenten is drastisch gedaald. Maar vanaf eind deze week kan daar stilaan verandering in komen.

"Van broccoli en ijsbergsla is rond de 30% van de gebruikelijke volumes beschikbaar, van spinazie amper 10%", zegt Jesús Pérez, commercieel directeur van Verdimed, een bedrijf uit Murcia. "Hoewel de teelt qua omvang niet vergelijkbaar is met die van Spanje, heeft de kou ook de oogst in Italië verminderd. In Frankrijk zijn de hoeveelheden broccoli en bloemkool beperkt, waardoor het aanbodtekort in heel Europa aanzienlijk is."

Het tekort doet zich voor in een periode dat de consumptie van koolsoorten en bladgroenten traditioneel piekt. "Het is een van de beste verkoopperiodes voor ons, maar de afgelopen twee weken hebben we net als de rest van de sector problemen gehad om aan de vraag te kunnen voldoen. Hoewel we de aanplant steeds zorgvuldig plannen met onze klanten en altijd wat extra areaal aanplanten om te anticiperen op tegenslagen zoals slecht weer, zijn dergelijke situaties niet volledig te voorzien", vertelt Jesús Pérez.

"Op Fruit Logistica waren het koude weer en het aanbodtekort hét gespreksonderwerp op heel veel stands, maar met veel begrip voor de situatie. De meeste klanten zijn dankbaar voor alle kilo's die we wel kunnen zenden. Supermarkten hebben anderzijds hun gewichtsspecificaties moeten aanpassen. Terwijl ijsbergsla normaal gesproken 500 gram weegt, aanvaarden ze nu kroppen van 300 gram om toch product te hebben", voegt hij eraan toe.

De prijzen zijn omhooggeschoten vanwege het beperkte aanbod. "Van sommige producten hebben we de vraag zien krimpen door de exuberante prijsstijging. Dat is bijvoorbeeld het geval voor bloemkool. Voor andere producten, zoals ijsbergsla, hebben supermarkten evenwel geprobeerd om hoe dan ook voorraden in te slaan, ongeacht de prijs. Dat is echt een basisproduct. Over het algemeen is de Europese consument met de inflatie gevoelig voor de prijzen. Dat zie je toch in het aankoopgedrag", zegt de commercieel directeur van Verdimed.

"Nu begint er ijsbergsla uit Egypte op de Nederlandse markt te verschijnen, al heeft het even geduurd voordat kopers dit alternatief gevonden hadden. Nu de temperaturen weer stijgen, moet de situatie eind deze week beginnen op te klaren. Toch is het nog even koffiedik kijken wanneer we precies op de gebruikelijke hoeveelheden kunnen rekenen."

Het bedrijf teelt en vermarkt ongeveer 15.000 ton groenten per seizoen. De belangrijkste bestemming is Europa, maar er wordt ook product verzonden naar verder weg gelegen landen zoals Canada en het Midden-Oosten. Momenteel voert het bedrijf onderhandelingen om de aanwezigheid in het Midden-Oosten te vergroten.

Voor meer informatie:
Jesús Pérez
Verdimed
Pol. Ind. Los Urreas, s/n
30730 San Javier (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 19 02 38
Mob: +34 690 627 574
jperez@verdimed.com 
www.verdimed.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.