Daniel Larsson, Hebe Frukt & Grönsaker:

"Oekraïense Royal Gala de beste appelen op Zweedse markt ondanks oorlog"

Royal Gala-appels uit Oekraïne verkopen erg goed in Zweden. Volgens Daniel Larsson van Hebe Frukt & Grönsaker, een Zweedse importeur en verkoper van groenten en fruit, "heeft Oekraïne ondanks de oorlog de beste Royal Gala-appels op de Zweedse markt".

"Wij zijn een van de eersten in Scandinavië die appels uit Oekraïne importeren. Onze handel met Oekraïne begon in 2017, bij gebrek aan product uit Italië en Spanje. We zijn creatief gaan zoeken naar alternatieven. We hadden een contactpersoon in Oekraïne. We gingen naar Kiev en hadden ontmoetingen met de regering en telers. We waren blij met wat we in de boomgaarden zagen. Een maand later zijn we begonnen met de import naar Zweden met één vrachtwagen. Sindsdien leveren we één tot twee vrachtwagens appels per week", zegt Larsson.

Hij complimenteert de Oekraïense telers met het werk dat ze in hun boomgaarden stoppen, terwijl ze ook zeer concurrerend geprijsd zijn volgens Larsson. "Ze hebben veel boomgaarden met Royal Gala, terwijl Oekraïne het beste klimaat heeft voor dit ras. Ze hebben koude nachten, warme dagen, dat maakt de smaak zo goed en het uiterlijk ook. Het prijsniveau uit Oekraïne is lager dan dat van Spanje en Italië, maar nog altijd hoger dan dat van Polen."

De appelkisten in Zweden zijn gemerkt met de Oekraïense vlag. Hoewel dit helpt om steun te krijgen van consumenten, retailers en groothandelaren, zegt Larsson dat de kwaliteit en de prijsstelling voor hen het meest in het oog springen.

"We zien dat sommige supermarkten het hebben gebruikt voor commerciële reclame om Oekraïne en de mensen die daar wonen te steunen. Op dit moment wonen er veel mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne in Zweden. De kwaliteit van de appels is het belangrijkst, ook de prijs is aantrekkelijk. Maar het is niet erg om Oekraïne te steunen, want heel Europa staat achter hen. Gedurende deze vijf à zes jaar hebben wij een goede relatie opgebouwd met de telers in Oekraïne. Zelfs als er geen oorlog was, hebben ze de beste appels op de markt als het gaat om Royal Gala. Ze zijn ook goed met Red en Golden Delicious. Ze hebben enkele rassen die in Zweden niet goed groeien," legt Larsson uit.

Groenteprijzen 'sky high' in Zweden
"De groenteprijzen zijn torenhoog, vooral uit Spanje voor Romaine sla en paprika. Het is een beetje moeilijk om een goede verkoop in de supermarkten te krijgen. Er zijn grote problemen om producten uit Spanje te krijgen. Er is een groot tekort aan volumes. Fruit is niet zo'n groot probleem. De volumes citrus komen vlot uit Spanje, Egypte en Marokko. Appels, bananen en druiven zijn ook geen probleem", besluit hij.

Voor meer informatie:
Daniel Larsson
Hebe Frukt & Grönsaker AB
Tel: +46 (0)31 780 27 00
Daniel.larsson@hebe.se  
www.hebe.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.