Ongebruikelijke overlap vorig en nieuw seizoen op binnenlandse markt

Avocadopluk voor export van start in Zuid-Afrka

De avocado-export van Zuid-Afrika wordt dit seizoen op 17 miljoen kartons van 4 kg geraamd. Dat is 5% meer dan vorig seizoen. Er zullen minder Hass avocado’s zijn dan vorig jaar, maar meer fruit van de rassen Fuerte en Pinkerton.
"De avocado-oogst is dit jaar vrij vroeg begonnen. Het vochtgehalte van Fuerte was in week 4 al op peil voor de oogst. Maar door de hevige regenval in november waren er ook nog steeds veel late Hass, Ryan en Fuerte avocado’s die in januari geplukt moesten worden", vertelt een avocado-inkoper voor een retailer.

"Zoveel fruit van het einde van het vorige en het begin van het nieuwe seizoen samen op de markt was een ongewone situatie. Door de grote hoeveelheden avocado’s op de markt eind januari konden vroege teeltgebieden zoals Tzaneen en Levubu helaas niet de hoge prijzen halen die ze in deze tijd van het jaar gewoon zijn. En de volumes op de vrije markt werden nog aangevuld met import uit naburige landen zoals Tanzania en Mozambique."

De regen van vorige week maakte een einde aan de grootschalige pluk in de vroege gebieden zoals Levubu, maar de meeste telers zullen deze week al fruit voor de export oogsten, nu het weer begint op te klaren.

Regen tast kwaliteit Fuerte aan 
De kans op hoge prijzen op de lokale markt is klein geworden als gevolg van de ruime beschikbaarheid aan avocado’s van zowel late als vroege teeltgebieden én de aanvoer uit Tanzania en Mozambique. Telers beginnen liever direct met hun exportprogramma's in plaats van eerst hun geluk te beproeven op de vrije markt in Zuid-Afrika.

"De kwaliteit van de eerste Fuertes zal niet profiteren van de onophoudelijke regenval die we de afgelopen drie weken hebben gezien", vervolgt de koper. "Steelrot als het fruit eenmaal rijp is, is een van de grootste zorgen, maar de vruchtzetting en kwaliteit zien er over het algemeen veelbelovend uit en we zouden vergelijkbare volumes moeten zien als in 2022."

Grote volumes avocado's op de markt in week 6
Twee weken geleden kwam er een grote hoeveelheid avocado's tegelijkertijd op de lokale markt en de prijs zakte naar een veel lager niveau dan vorig jaar. 

Lokaal ligt de gemiddelde avocadoprijs tussen R21 (€ 1,10) en R26
(€ 1,34) per kilo, maar die waarden zullen nog zakken naarmate de volumes toenemen, zo stelt marktonderzoeksbureau AMT. "Tegen begin maart kan de prijs dalen tot R10 (€ 0,50) en dat niveau kan een paar maanden aanhouden."

"We hebben veel regen gehad, echt te veel", zegt een avocadoteler uit Lowveld in de buurt van Nelspruit. "We hebben niet specifiek schade door overstromingen gehad in onze boomgaarden, want de bomen staan op hellingen, maar dichter bij de rivier stonden er wel boomgaarden onder water, ongeveer alles binnen de 100-jarige overstromingslijn van de Crocodile River."

Pomphuizen zijn weggevaagd en er is veel schade aangericht aan wegen en infrastructuur in Lowveld.

"We proberen positief te blijven terwijl de markten onder druk staan en de prijsvooruitzichten er niet erg goed uitzien", zegt de teler uit Nelspruit, die eind april met de avocado-oogst zal beginnen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.