Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ekoplaza-directeur Erik Does:

"26 miljoen is in relatie tot alle problemen die er zijn, een heel klein bedrag"

Door de hoge inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne liep de verkoop bij biologische supermarkten terug. Maar 'beroerd', is de situatie volgens Ekoplaza-directeur Erik Does niet. "De oorlog heeft wel degelijk voor onzekerheid gezorgd en we merken druk op onze omzet. Nu neemt de onzekerheid af. We hebben plots toch geen recessie. We hebben een betere loonstrook gekregen en we hebben over het algemeen opslag gekregen. Dat zien we direct terug in onze omzet", vertelt hij in het radio-programma Je Geld of je Leven.

Bron: NPO Radio 1

"Biologisch is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Niet hard genoeg maar harder, absoluut." Het zou wat hem betreft harder moeten gaan en gevraagd of de terughoudendheid ermee te maken heeft dat biologische producten vaak als duurder worden gezien, werpt hij tegen dat reguliere producten over het algemeen te goedkoop zijn. "Er is nu steeds meer openheid van wat de gevolgen zijn van het huidige voedselsysteem, dat niet deugt." Als voorbeeld noemt hij de link tussen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. "Al die kosten schuiven wij door naar volgende generaties. Dat voedselsysteem moet anders. We moeten meer kleinschaligheid realiseren en we moeten weten wie ons voedsel maakt."

26 miljoen is te weinig
De overheid heeft 26 miljoen uitgetrokken om de biologische
landbouw en de biologische markt te stimuleren. Dat is te weinig, als het aan Erik ligt. "Het bedrag is, in relatie tot alle problemen die er zijn, naar mijn mening heel klein", zegt hij terwijl hij het vergelijkt met de 60 miljard die er voor het stikstofprobleem wordt uitgetrokken.

Volgens Erik moeten overheden hun kantines biologisch maken om daarmee te laten zien dat ze willen bijdragen aan een gezondere samenleving. De overheid onderzoekt die mogelijkheid, maar tot nu toe gebeurt dat nog niet. "Ik denk dat inkopers bang zijn om te veranderen. Het is moeilijker, je zult op een andere manier moeten werken. Dat maakt het dat ze al snel zeggen: liever niet."

Klik hier om het gesprek terug te luisteren.