Uniform minimumuurloon per 1-1-2024 een feit, wellicht fiscale compensatie kleine bedrijven

Ondanks de petitie die speciaal aandacht vroeg voor de positie van het kleine MKB is de invoering van het hogere minimumuurloon per 1 januari 2024. Dat betekent dat het minimumuurloon vanaf dan berekend wordt aan de hand van het minimummaandloon en een 36-urige werkweek (en geen 40-urige werkweek zoals de AGF-detailhandelbranche kent). Hierdoor stijgt het minimumuurloon met 11,11%, waardoor (waarschijnlijk) het gehele CAO-loongebouw duurder gaat worden. "Hoewel we dit wel al hadden verwacht is het toch een tegenvaller", aldus AVN.

Voorafgaande aan het debat had AVN, samen met een twintigtal andere branches de petitie aangeboden aan de Eerste Kamer. In de petitie werd vooraf aandacht gevraagd voor de positie van de (Kleine) MKB-er en het feit dat deze groep er, het laatste jaar, wel heel kostenstijgingen voor de kiezen heeft gekregen. Gevraagd werd voor betere spreiding van deze kosten, maar daarnaast ook compenserende maatregelen voor het kleine MKB in de vorm van lastverlichting.

Aangenomen motie voor onderzoek fiscale compensatie kleine bedrijven
"Tegelijkertijd werd tijdens het debat, dankzij de inbreng van onze petitie, een motie ingediend waarin het Kabinet een opdracht heeft meegekregen. In de motie wordt de regering verzocht de economische situatie van kleine ondernemers te beoordelen en te verkennen welke mogelijkheden tot lastenverlaging er zijn en daarbij te kijken naar de mogelijke ruimte die de UWV-fondsen bieden."

Lobby naar ministerie en CAO-overleg
Vanuit AVN i.s.m. de andere branches zullen zij de minister van SZW in de komende tijd helpen met informatie om deze motie ook daadwerkelijk uit te voeren. Naar verwachting speelt dit in het komende voorjaar (voorjaarsnota) of najaar (begrotingsbehandeling).

In de komende tijd zal daarnaast ook het CAO-overleg weer worden opgepakt, om deze forse kostenstijging op de juiste manier ook in de CAO en het loongebouw verwerkt te krijgen.

Bron: AVN 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.