Marc Puccini:

"Wij onderscheiden ons door enkel groene asperges te telen"

In het zuidoosten van Frankrijk teelt Marc Puccini sinds 1986 niet alleen meloenen, sla en wijndruiven (Domaine du Mas des Armes in Aniane), maar ook asperges op meer dan 40 hectare.

Het vroeg op de markt brengen van zijn asperges was voor Marc een tijdje geleden een manier om zich te onderscheiden van anderen, maar inmiddels heeft Marc wat betreft het telen en op de markt brengen van zijn asperges voor een andere strategie gekozen.

"We hebben wel kassen en tunnels om onze producten wat eerder in het seizoen op de markt te kunnen brengen, maar de concurrentie voor witte asperges wordt steeds groter. Onze aspergeteeltregio Les Landes, de grootste teeltregio van Frankrijk, beschikt over relatief geavanceerde teelttechnieken waardoor de asperges eerder plukrijp zijn en de producten eerder op de markt kunnen worden gebracht."

"Omdat die vroegrijpheid de afgelopen 3 jaar geen troef meer was voor onze teeltregio, hebben we inmiddels ingezet op het telen van groene asperges. Het telen van groene asperges in onze regio verloopt zeer goed. Deze asperges zijn van goede kwaliteit en met het telen ervan kunnen we ons goed van anderen onderscheiden. Het telen van groen asperges is technischer dan het telen van witte asperges, maar tegelijkertijd worden groene asperges in heel Frankrijk steeds populairder, waardoor we ze ook lokaal kunnen verkopen", legt Marc Puccini uit.

Met deze wetenschap besloot Marc dit jaar enkel groene asperges te telen. "Stap voor stap zijn we ons steeds meer gaan specialiseren op het gebied van het telen van groene asperges. We beginnen in februari met het oogsten van de asperges en eindigen begin mei. Dankzij het feit dat we onze asperges in kassen telen, kunnen we producten aanbieden die er visueel aantrekkelijk en uniform uitzien en smakelijk zijn."

Samenwerking met handelaar Cofruid'Oc
Marc werkt sinds 5 jaar samen met handelaar Cofruid'Oc, tot nu toe vooral bekend om de activiteiten binnen de appelsector. "We hebben besloten onze krachten te bundelen voor het op de markt brengen van onze groene asperges. Omdat we bijvoorbeeld het premiummerk 'La Sauvageonne' delen, kunnen zo onze afzetmogelijkheden verveelvoudigen."

"Asperges zijn voor ons bedrijf historische producten", vertelt Philippe Jean van Cofruid'Oc. "Asperges zijn verse producten die de komst van de lente aankondigen en ons zeer dierbaar zijn. Hoewel de aspergeteelt van Cofruid'Oc de afgelopen 15 jaar iets minder intensief is geworden, zijn de laatste 4-5 jaar juist weer enkele nieuwe telers begonnen met het telen van asperges. Deze telers hebben zelfs hun eigen pakstations. Ons aanbod aan asperges is daarmee dus toch weer toegenomen. Groene asperges vertegenwoordigen op dit moment twee derde van onze opbrengsten."

"Verder hebben we ons omringd met een aantal echte specialisten, die heel goed weten hoe ze asperges moeten bewerken. Dankzij de kennis van deze specialisten kunnen we onze klanten asperges van topkwaliteit aanbieden die vrij lang zijn (ongeveer 27 cm) en over vrijwel de gehele lengte een mooie groene kleur hebben. Omdat we ons in een regio bevinden met een relatief hoge temperaturen, kunnen de asperges bovendien snel en goed groeien. Dat asperges goed en snel kunnen groeien is weer een troef met betrekking tot de kwaliteit, want hoe sneller asperges groeien, hoe malser ze zijn."

La Sauvageonne
SCEA Les Fruits du Soleil en Cofruid'Oc verhandelen hun asperges via groothandelaren en expediteurs in heel Frankrijk en Cofruid'Oc exporteert ze ook nog. "Omdat ze vers worden verkocht en de kortst mogelijke afzetkanalen vereisen worden de asperges veel verhandeld op openluchtmarkten ", legt Philippe Jean uit. "Asperges zijn daarnaast erg populair bij koks, vooral als het gaat om premiummerk 'La Sauvageonne' voor groene asperges en het reguliere merk 'Célestine' voor witte asperges, merken die we via de groothandel en cash & carry verhandelen. Ook al hebben we ook een premiummerk voor witte asperges om ons mee te kunnen onderscheiden van anderen, is de afzet van deze asperges sterk afhankelijk van de opbrengsten uit de regio Les Landes. Wat betreft de afzet van groene asperges zijn we daarentegen een van de leiders op de Franse markt."

"De concurrentie komt vooral vanuit het buitenland: Peru, Latijns-Amerika en Spanje. Een tijdje geleden exporteerden we veel meer van onze opbrengsten, maar de landen die toen importeerden, zijn nu zelf gaan telen, waardoor hun invoeraantallen flink kleiner zijn geworden. Gelukkig zijn andere landen nog altijd dol op onze groene asperges. Denk dan aan de landen die deel uitmaken van Scandinavië, en dan met name aan Noorwegen. Deze klanten zijn ons van het begin tot het eind van het seizoen blijven volgen."

De lage temperaturen van de afgelopen dagen hebben er tot slot voor gezorgd dat de aspergeteelt wat vertraging heeft opgelopen, maar "binnen 2 tot 3 weken zullen we waarschijnlijk weer met veel grotere opbrengsten kunnen gaan werken".

Voor meer informatie: 
Marc Puccini
SCEA Fruits du Soleil
Tel.: +33 (0) 4 67 29 62 30
sceafruitsdusoleil@orange.fr

Philippe Jean
Cofruid'Oc
Tel.: +33 (0) 4 67 91 90 19
philippe.jean@cofruidoc.fr  


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.