Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste boslandbouw in bananenteelt op Martinique

"De bodem is een van de belangrijkste componenten voor onze economische activiteit", zegt Patrick Aubery, manager van de plantage Capote in Basse Pointe op het Caribische eiland Martinique, die momenteel agroforestry, ook wel boslandbouw genoemd, aan het testen is. Geïnteresseerd in ecologie en hernieuwbare energiebronnen en met een ingenieursdiploma op zak besloot Patrick het stokje over te nemen van zijn vader, die in de teelt al volop aandacht had geschonken aan bodemgezondheid. "Door voor een vruchtbare bodem te zorgen bouw je kapitaal op", vertelt hij. Met zijn innovatieve teeltwijze dient de bananenplantage van Patrick Aubery tegenwoordig als voorbeeld voor andere telers op Guadeloupe en Martinique en maakt hij voor hen de weg vrij. 


Patrick Aubery

Op zijn plantage van 60 hectare beoefent Patrick Aubery agroforestry op een tiental hectare. Als pionier op het eiland in het weren van gewasbeschermingsmiddelen dankzij bodembedekkers, focust Patrick op het verbeteren van de bodem terwijl er tegelijkertijd ook bananen worden geteeld. "De hele uitdaging is om de juiste balans te vinden door bepaalde planten toe te voegen en tegelijkertijd kwaliteitsvolle bananen te telen. Want hoe meer planten er zijn, hoe beter het systeem bestand is tegen klimatologische gevaren." Zo worden maar liefst vijf soorten samengebracht op hetzelfde perceel: banaan (het hoofdgewas), gras, een groenbedekker zoals Desmodium, cacao en eucalyptus.