Pete Nicholson - Roselands Farm

"Kiwi-oogst tot 6-8 weken eerder dan Nieuw-Zeeland"

Zuid-Afrika teelt al ongeveer 10 jaar lang gele kiwi's, maar de teelt is pas in de laatste jaren echt goed op gang gekomen, waarbij de vruchten ook een goede consistente kwaliteit bieden voor de export.

In de eerste week van februari is de eerste oogst begonnen in de boomgaarden in Oost-Transvaal en deze week is de oogst begonnen in Kwazulu-Natal. "De volumes in Zuid-Afrika nemen snel toe en we verwachten dit seizoen ongeveer 1.200 ton te exporteren," aldus Pete Nicholson van Roselands Farm.Peter is een van de eigenaars van de SunVeld-variëteiten, waaronder Cape Gold, die nu voor het vierde jaar in commerciële productie is. De SunVeld-variëteiten werden in Nieuw-Zeeland geteeld door Don Skelton en lijken erg op Hort16A, die volgens veel consumenten nog steeds de best eetbare, gele kiwi is.

"We zijn erg enthousiast over de oogst van dit jaar, die zes tot acht weken vroeger is dan in Nieuw-Zeeland, wat betekent dat we de perfecte positie hebben om het gat op te vullen tussen het Europese aanbod en de eerste leveringen van SunGold uit Nieuw-Zeeland."


SunVeld-kiwi

Zuid-Afrika exporteert momenteel het grootste deel van de gele kiwi's naar Europa, met enkele kleine proefzendingen naar Azië. "We worden regelmatig benaderd door kopers op het noordelijk halfrond die op zoek zijn naar leveringen in ons tijdsvenster, maar met zulke kleine volumes zijn we beperkt in aan wie we kunnen leveren."

"Dit jaar is de kwaliteit fantastisch en er komen nieuwe boomgaarden in productie, zodat de volumes de komende vijf jaar snel zullen toenemen. In vergelijking met Nieuw-Zeeland zijn wij een zeer kleine producent met slechts 350 hectare aangeplant, maar het is mogelijk een sector van 2000 hectare."

De telersdagen die vorige week plaatsvonden; technische ondersteuning is essentieel voor de teelt van kiwi's, vooral voor nieuwe telers.

De eerste gele kiwi's zouden over ongeveer 2 weken in de EU moeten aankomen en Pete verwacht een goede markt. "Er zal nog wel wat Europees fruit op de markt zijn, maar niet veel. Aanvankelijk verwachten we zeer goede prijzen, maar die zullen dalen naarmate het Nieuw-Zeelandse fruit arriveert."

Voor meer informatie:
Pete Nicholson
Roselands Farm 
Tel: +27 82 457 1614
pete@roselands.co.za  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.