Rode kiwi's als eerste geplukt

Nieuw-Zeeland start kiwi-oogst ondanks slecht weer

De kiwi-oogst van 2023 in Nieuw-Zeeland is begonnen te midden van slecht weer, wat voor sommige telers een uitdaging vormt, omdat een lagere opbrengst wordt verwacht dan vorig jaar en de nieuwe rode variëteit als eerste wordt geplukt.

De eerste oogst werd deze week geplukt in Pukehina, buiten Tauranga, en de komende maanden zullen overal in Nieuw-Zeeland nog meer kiwi's worden geplukt. Dit was voor teler Robert MacKenzie de eerste oogst van rode kiwi's in zijn boomgaard van 0,84 ha die wordt beheerd door Levi Hartley van Prospa. De plukploeg was van Pieters Horticulture Limited.

De nieuwe variëteit RubyRed van Zespri wordt als eerste geplukt, gevolgd door de gele en groene rassen. De oogst piekt traditioneel midden april en loopt door tot juni. 2023 is het tweede jaar dat RubyRed als commercieel ras wordt verkocht.

Door het slechte weer van de afgelopen maanden zal het seizoen 2023 naar verwachting minder groot zijn dan de 160 mln trays die vorig jaar naar overzeese markten werden geëxporteerd. Gemiddeld bevat elke tray ongeveer 30 stuks kiwi's.

Cycloon Gabrielle is er deze week in geslaagd haar wind en regen over alle kiwiteeltgebieden in Nieuw-Zeeland te verspreiden, een bijzonder kritieke periode voor de groei van kiwi's zo vlak voor de oogst. Colin Bond, CEO van NZKGI: "Hoewel de situatie zich blijft ontwikkelen is onze eerste zorg op dit moment de onmiddellijke behoeften en het welzijn van de getroffen leden van onze sector. Ik heb nauw samengewerkt met andere leiders uit de tuinbouwsector, de regering en belanghebbenden binnen onze sector om de omvang van de schade en de onmiddellijke behoeften van onze mensen vast te stellen. Ongetwijfeld zullen er ook behoeften op middellange en lange termijn zijn voor sommige getroffenen."

"Ik besef ook dat de overstromingen voorafgaand aan cycloon Gabrielle en de stopzetting van de voortgangsbetalingen in februari voor sommige telers grote gevolgen hebben gehad. Onze aandacht gaat uit naar het verlichten van de druk op veel telers op dit moment. Daarnaast is er bezorgdheid over de recente klimaatomstandigheden, waaronder een gebrek aan zonlichturen die gevolgen kunnen hebben voor de groei van het fruit nu de oogst nadert."

De sector heeft hard gewerkt om de kwaliteitsproblemen die de oogst van vorig jaar hebben bemoeilijkt te verminderen. De telers werden in de aanloop naar de oogst ook geconfronteerd met ongunstige weersomstandigheden, zoals hagel, vorst, cyclonen en daarmee gepaard gaande overstromingen, die een impact hadden op de hoeveelheid kiwi's. In combinatie met een jaar waarin de bloemknoppen, waaruit de kiwi's worden gevormd, slecht opengingen, lijkt dit een buitengewoon moeilijk seizoen te worden voor de telers.

"Hoewel de slechte knopopening en het slechte weer van dit jaar betekenen dat het nog te vroeg is om een goed beeld te krijgen van de seizoensgebonden arbeidsbehoeften voor het plukken en verpakken van de oogst van 2023, wijst de lager geraamde opbrengst voor 2023 erop dat we minder arbeidskrachten nodig zullen hebben dan in 2022, toen ongeveer 24.000 mensen nodig waren."

De heropening van de Nieuw-Zeelandse grenzen, de versoepeling van de Covid-19-beperkingen en een aantrekkende economie wijzen op een tijdelijk respijt van de ernstige arbeidstekorten van de vorige jaren. Op dit moment is het aantal houders van Working Holiday Visa die Nieuw-Zeeland binnenkomen weliswaar geruststellend, maar het is nog niet duidelijk of de tuinbouwsector zijn volledige toewijzing van RSE-werknemers zal ontvangen als gevolg van visum- en vluchtproblemen," aldus Bond.

De sector is zich er ook van bewust dat de daling van de opbrengst van de in 2023 geteelde kiwi's de sector slechts tijdelijk verlichting biedt; de druk om voldoende arbeidskrachten te vinden zal naar verwachting in 2024 terugkeren wanneer de hoeveelheden aanzienlijk toenemen.

Nieuw-Zeeland telt van Kerikeri tot Motueka ongeveer 2.800 kiwitelers. "De sector moet samenwerken om het seizoen 2023 zo vlot mogelijk te laten verlopen ondanks de problemen. Ik moedig 'Kiwi's' aan om betrokken te raken bij de sector, of het nu gaat om plukken, snoeien, verpakkingswerk of anderszins. Het is een sector met functies voor iedereen, het werk is lonend, flexibel en de lonen zijn concurrerend," zegt Bond.

De Nieuw-Zeelandse kiwisector is de grootste export in de tuinbouw, met een economische bijdrage van € 1,4 mld in 2022, die naar verwachting zal groeien tot meer dan € 2,2 mld in 2030.

Voor meer informatie:
Mike Murphy
NZKGI
+64 0800 232 505
mike.murphy@nzkgi.org.nz 
www.nzkgi.org.nz     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.