Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote schade aan infrastructuur

Zware regenval vertraagt Zuid-Afrikaanse citroenenoogst

Regen vertraagt in het noorden van Zuid-Afrika de citroenoogst in Letsitele, Hoedspruit en Onderberg. In Schoemanskloof, ten westen van Nelspruit, zijn er overstromingen geweest.

Het afgelopen weekend viel er in het noordoosten van Mpumalanga bijna 400 mm regen als gevolg van een lagedrukgebied boven Zuid-Afrika. Op sommige teeltbedrijven in Lowveld, Mpumalanga, is de hevigste regenval in vijftig jaar geregistreerd. Er hebben modderstromen plaatsgevonden, wegen zijn weggespoeld en bruggen zijn beschadigd.

Volgens het Zuid-Afrikaans meteorologisch instituut is in grote delen van het noordoosten van Zuid-Afrika in de eerste twee weken van februari tussen de 200 en 400 mm gevallen.

Schade aan waterpompen
Het Zuid-Afrikaans meteorologisch instituut had gewaarschuwd voor hevige regenval. Telers waren in sommige gevallen in staat om hun pompen uit rivieren te verwijderen voordat die uit hun oevers traden. 

In de richting van de grens met Mozambique en in het noorden viel er op sommige plaatsen meer dan 400 mm water en er zijn meldingen geweest van schade aan pompen en pomphuizen van fruitteeltbedrijven in het zuiden van Mozambique.

Deze weerkaart wordt gepubliceerd met toestemming van de South African Weather Service.

Er is ook nog wat regen gevallen na de zondvloed van het weekend, zij het in veel mindere mate, maar aangezien de bodem verzadigd is, maakt zelfs een klein beetje regen de situatie nog erger. 

Positief is dat telers voorlopig kunnen besparen op irrigatie en dus elektriciteitsgebruik. Door de frequente stroomonderbrekingen was het immers uiterst lastig om de dagelijkse irrigatieschema’s te volgen.

Bovendien hadden sommige vroege citroenentelers een probleem met de maatvoering, wat nu hopelijk met de regen zal worden opgelost.

Geen garantie op volledige oogst in gebieden met zomerregen
Telers stellen de citroenenoogst uit vanwege het hoge risico op oleocellosis, en op dit moment kunnen ze hun boomgaarden niet in om te sproeien. 

"Onze tractoren zitten ook altijd vast in onze boomgaarden als het zo regent, maar dat zijn we gewend", zegt een citrusteler in Letsitele. In het gebied is er schade aan een irrigatiekanaal dat de telers zelf zullen repareren. 

Een andere teler uit de streek rond Nelspruit merkt op: "We moeten er ons van bewust zijn dat eens in de vijf of tien jaar de oogst gaat tegenvallen. Het is een risico dat deel uitmaakt van het planten van citroenen in een zomerregengebied. Je bent er gewoon niet zeker van dat je elk jaar je hele oogst kunt plukken."

"We zouden een maand geleden al moeten begonnen zijn met de oogst van citroenen, maar de regen houdt ons uit de boomgaarden", zegt een handelaar.

Niet iedereen loopt achter op schema. Er zijn telers die hun eerste oogstronde al achter de rug hebben en van plan zijn om begin volgende maand voor de tweede keer de boomgaarden in te gaan om verder te oogsten. De verstoring in de oogst is een aderlating, want de markt in het Midden-Oosten is zeer ontvankelijk voor de Zuid-Afrikaanse citroenen die, zo werd gemeld aan Freshpublishers, de concurrenten die nog in het late seizoen op de markt zijn, overtreffen.

"Ik verwacht een zeepbel in de markt nu Zuid-Afrika geen citroenen kan verpakken", merkt een bron uit de citrussector op. "Blijkbaar vallen de Egyptische citroenen klein uit. De markt wacht op het nieuwe seizoen van Zuid-Afrikaanse citroenen."

Publicatiedatum: