Poolse blauwe bessentelers maken zich op voor zwaar seizoen

De situatie op de Europese markt voor blauwe bessen blijft gespannen door het zeer beperkte aanbod. Na de aanhoudende stroom van grote volumes Peruaanse blauwe bessen en de daaropvolgende prijsdaling is de situatie drastisch veranderd, melden projectanalisten van EastFruit.

Het begon allemaal met het uitbreken van de protesten in Peru, die de export van blauwe bessen blokkeerden. De aanvoer van Peruaans product is sterk teruggelopen, hoewel het seizoen daar nog in volle gang is. Nu komen de belangrijkste volumes op de Poolse markt uit Chili, terwijl de oogst in Spanje nog maar net is begonnen.

Het weer in Chili was de afgelopen maand evenwel niet gunstig voor de teelt van blauwe bessen en het land wordt geteisterd door bosbranden. Bovendien was het koud in Zuid-Spanje in januari en de blauwe bessenteelt had daar onder te lijden. Hierdoor zal de aanvoer van Spaanse blauwe bessen vrij beperkt zijn.

Alleen al in de afgelopen maand zijn de verkoopprijzen voor geïmporteerde blauwe bessen in Polen met gemiddeld 45% gestegen. Momenteel worden ze verkocht voor 50-60 PLN per kilo
(€ 10,50-12,50 per kilo). Bovendien stegen de verkoopprijzen in de loop van het jaar met 50%.

In de Poolse blauwe bessensector zijn de voorbereidingen op het nieuwe seizoen al gaande, maar het belooft om vele redenen erg moeilijk te worden. Vooreerst zijn er de sterk gestegen teeltkosten. Een even belangrijk probleem is het tekort aan arbeidskrachten, evenals de groeiende binnen- en buitenlandse concurrentie. Het areaal in Polen groeit elk jaar en het wordt voor Poolse blauwe bessentelers steeds moeilijker om te concurreren op de internationale markt.

Spaanse telers, wiens piekseizoen van april tot en met juni plaatsvindt, proberen immers nieuwe rassen uit om de oogst- en exportperiode uit te breiden. Daarnaast is er de dynamische groei van de blauwe bessenteelt in Oekraïne en de voorspelde toename van de opbrengst en export in het nieuwe seizoen, ondanks de oorlog. Bovendien heeft Oekraïne nu gemakkelijker toegang tot de EU-markt.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.