Tim O'Malley van Nationwide Produce over de tekorten in de AGF-sector

"Moeder Natuur veegt de vloer aan met inflatie"

Tim O'Malley, managing director van Nationwide Produce Group, geeft zijn visie op de huidige tekorten in de AGF-sector: 


Tim O'Malley, managing director van Nationwide Produce Group 

"Ik ben net terug uit Berlijn. Je had misschien gedacht dat het daar alleen maar over inflatie zou gaan. Nee, hét gespreksonderwerp was het weer: het chronische tekort aan groenten en fruit en de uitzonderlijk hoge prijzen op de vrije markt. Wat betreft dat laatste, er is geen betere barometer voor vraag en aanbod dan de prijzen op de spotmarkt. En ik kan eerlijk zeggen dat ik in de 40 jaar dat ik in deze handel zit, nog nooit zulke hoge prijzen heb gezien op de vrije markt in zo'n breed scala aan producten en gedurende zo'n lange periode.

Ik schrijf dit artikel op 14 februari 2023. Ziehier een paar voorbeelden:

Wat is de onderliggende reden? Het is de perfecte storm van slecht weer en natuurlijk inflatie. Het begon met de hittegolf en de droogte deze zomer in heel Europa. Daarna kwam er een zeer milde herfst en toen werden we in een diepvries gedompeld. Drie weken geleden was Ibiza bedekt met sneeuw. De temperatuur daalde tot -15ºC in Catalonië, terwijl de koudste nachttemperatuur in Oxfordshire -8ºC was. Spanje registreert temperaturen die bijna twee keer zo koud zijn als het VK in putje winter. Gekker kan het niet.

Spanje is onze belangrijkste bron van groenten en fruit in de winter. Ze zijn vrijwel rechtstreeks van een bloedhete zomer naar een ijskoude winter gegaan zonder herfst ertussen. Met zo'n sterke temperatuurdaling hebben alle gewassen het moeilijk, ook die in de kas. Dit alles heeft geleid tot een forse opbrengstdaling, kleinere maatvoering, kwaliteitsproblemen, virussen, trips, botrytis enz. Ons technische team in Almería heeft voortreffelijk werk geleverd door hierover een gedetailleerd rapport voor onze klanten op te stellen. We hebben het op onze glimmende, nieuwe website gezet en het is gratis te downloaden. Bekijk het hier.

Natuurlijk lijdt niet alleen Spanje onder de slechte weers-omstandigheden. Het is zo'n beetje in heel Europa. Zelfs Marokko, een andere belangrijke leverancier voor ons in de winter, heeft de laatste tijd moeite gehad om het hoofd te bieden aan langdurige periodes van temperaturen onder het vriespunt.

Maar ook hier in Groot-Brittannië wordt onze groenteteelt niet gespaard. Na de warmste zomer ooit sinds de metingen kregen we in december te maken met een koudegolf waarin de temperaturen in het hele land voor een lange periode daalden tot -8°C. Dit veroorzaakte vorstschade aan verschillende gewassen zoals peen, pastinaak, witte kool en overwinterde bloemkool waardoor veel velden gewoon werden afgeschreven. We zullen de komende weken en maanden ernstige tekorten en prijsstijgingen voor deze producten zien.

Zoals af te lezen valt van de tabel hierboven, zijn de prijzen op de vrije markt het twee- of drievoudige van wat normaal betaald wordt voor groenten. Afhankelijk van het gewas zou de inflatie verantwoordelijk zijn voor ongeveer 20-40% van dat prijsverschil. Het grootste probleem dat we nu als sector hebben, is niet inflatie, maar Moeder Natuur. Ze veegt de vloer aan met inflatie. Wat betekent dit? Voor de retailers: lege schappen. We zien het nu al.

De onderstaande foto's zijn gisteren gemaakt door een van onze werknemers die in Evesham woont. Hij was op bezoek in twee belangrijke supermarkten in de stad. De retailers zijn verwikkeld in een prijzenoorlog en aarzelen om op prijs te bewegen, dus ik vrees dat ze met grote tekorten zullen blijven kampen. De lege schappen van nu zie ik de komende weken en maanden alleen maar erger worden. Ook in de foodservice en groothandel zal de lage beschikbaarheid aanhouden, maar hopelijk zien we binnenkort een verlaging van de uitzonderlijk hoge prijzen die we nu ervaren. Maar ik betwijfel ten zeerste dat de prijzen op de vrije markt voor de rest van dit seizoen weer naar normale niveaus zullen afdalen. Ik verwacht dat de prijzen relatief hoog zullen blijven. Het is weer een extra kostenpost die de horeca kan missen als kiespijn.

Het belangrijkste probleem hier is dat de vraag naar goedkoop voedsel de productie drukt, wat simpelweg betekent dat er minder van eigen bodem komt en meer geïmporteerd wordt. Telers wordt gevraagd het risico van de strijd tegen Moeder Natuur te dragen in ruil voor contracten tegen lage prijzen die klanten als de norm beschouwen. Met steeds toenemende extreme weerpatronen wordt de verhouding tussen risico en beloning voor telers ondraaglijk. Er moet een einde komen aan het tijdperk van goedkope groenten en fruit", besluit O'Malley. 

Voor meer informatie:
Rebecca Fox
Nationwide Produce PLC
Tel: +44 01386 424 800 (VK)
Rebecca@nationwideproduce.com 
www.nationwideproduce.com 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.