Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staking Transnet rampzalig voor Zuid-Afrikaanse blauwe bessen

Het Zuid-Afrikaanse blauwe bessenseizoen is ten einde en het is er een die veel telers liever zouden vergeten. De negatieve gevolgen zullen naar verwachting nog jaren voelbaar zijn, omdat velen geconfronteerd worden met een financiële ondergang.

Elzette Schutte, operations manager van Berries ZA, vertelde Farmer's Weekly dat de sector aan het begin van het seizoen in september vorig jaar hoge verwachtingen had van een goed jaar.

Er werd een export van 25.000 ton verwacht, tegenover bijna 21.000 ton vorig jaar. Ook de logistiek begon weer op gang te komen na de verstoringen van de coronapandemie.

Een Transnet-arbeidsstaking legde de Zuid-Afrikaanse havens in november tijdens het hoogseizoen lam, waardoor de exportmarkt effectief werd stilgelegd. Dit betekende dat het fruit moest worden afgeleid naar de lokale markt, omdat luchtvracht te duur was.

De prijzen op de Zuid-Afrikaanse markt stonden onder druk toen de markt werd overspoeld met bessen. De telers kunnen niet overleven met de prijzen die zij voor hun product kregen.

Ook wereldwijd vertoonden de prijzen voor blauwe bessen een dalende trend als gevolg van de toenemende volumes. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw meldde eind vorig jaar dat de prijzen jaar na jaar waren gedaald door de overvloedige invoer uit Peru en andere landen.

Zuid-Afrikaanse blauwe bessen die door de staking laat in Europa aankwamen, werden ook geconfronteerd met grote volumes uit Peru en Chili, waardoor de prijzen gemiddeld ongeveer R30/kg (€ 1,54) bedroegen.

Bron: Farmer's Weekly

Publicatiedatum: