Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Michel Lesage, Lesage Champignons:

"Hoge prijzen van vrijwel alle groenten zijn koren op de molen voor champignons"

Tholen - Het is druk op de champignonmarkt. "Over de afzet hoeven we zeker niet te klagen. Het is koren op de molen voor ons dat de andere groenten zo duur zijn, waardoor de vraag naar champignons de lucht in schiet. Omdat dat het een goedkoop product blijft, zetten we mooie volumes af", vertelt Michel Lesage van Lesage Champignons.

"Tomaten zijn beperkt beschikbaar, wortelen zijn heel duur. Het zijn de concurrerende groenten die men nu wat sneller links laat liggen, omdat er met de inflatie meer op de prijs wordt gelet", gaat Michel verder. "Dan gaat de blik toch al snel naar een champignon, die breed inzetbaar is in de keuken. Het is goed om te zien dat we in de markt van paniekmodus weer naar creativiteitsmodus zijn gegaan."

Toch blijft het opletten voor de teler en handelaar. "We zijn wel een beetje teruggekomen van de moeilijke tijden van voor Nieuwjaar, maar we moeten nog wel een stukje recupereren.  De loonindexatie en prijsstijgingen van grondstoffen zijn nog niet in de markt doorgerekend.  Dit is In de buurlanden wel al gebeurd. We zien wel dat de druk aan de leverancierszijde aan het afnemen is. De supply chain lijkt weer genormaliseerd, waardoor een stabielere situatie weer terug lijkt te keren. Dit was ook wel echt nodig, want zoals het voor Nieuwjaar liep, ging het voor velen echt niet meer."

Ondanks de moeilijke tijden besloot Lesage in die periode echter toch te investeren, waar men nu de vruchten van kan plukken. Het bedrijf nam concullega Champi-Fresh over. "Dat was in het begin even de organisatie aanpassen, maar met het klantenbestand van Champi-Fresh kregen we een geografische spreiding in onder meer ook Duitsland en Wallonië. Dit stukje risicospreiding is in deze tijden nooit verkeerd. Het is een mooie aanvulling op onze portefeuille. Bovendien kunnen we nu profiteren, doordat we meer volumes weg kunnen zetten. Dit is efficiënter in transport en aankoop van grondstoffen en verpakkingsmateriaal."

Al met al lijkt de champignonmarkt dus langzaam maar zeker uit het uitdagende dal van de laatste maanden te kruipen. "Het is heel mooi om te zien dat onze klanten weer vragen naar nieuwe producten. De paniek lijkt verdwenen en creativiteit is terug. Dat is lang niet zo geweest. Iedereen deed aan kostenbesparing, maar langzaam krijgen ze weer oren naar noviteiten, alternatieve verpakkingsmaterialen en andere soorten champignons. Het is fijn om zo'n veelzijdig product dan weer op een goede manier in de markt te zetten. Een manier die hij verdient. Er zijn zo veel mogelijkheden mee en het is aan ons om dat aan iedereen te laten zien. We kunnen weer vooruit kijken."

Voor meer informatie:
Michel Lesage
Lesage Champignons
Kervijnstraat 79
8531 Harelbeke (Bavikhove), België
+32(0) 56 71 22 88
info@lesagechampignons.be       
www.lesagechampignons.be        


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.