Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Tony Derwael, Bel'Export:

"Met de consumptie van 20 jaar geleden hadden we nu een goed appelseizoen gehad"

Tholen - Prijs wint het van kwaliteit richting het einde van het appelseizoen. Dit is de conclusie van Tony Derwael over de huidige stand van zaken. "De situatie is natuurlijk over het algemeen bekend, maar door de inflatie zien we dat mensen steeds meer zoeken naar goedkopere opties. Er vindt een verschuiving plaats van duurdere (club)rassen naar appelen als Jonagold. Dat kan een voordeel zijn in de komende maanden", aldus de handelaar van Bel'Export.


Het team van Bel'Export en New Green op de afgelopen Fruit Logistica

Toch betekent dit, volgens Tony, nog niet dat we al richting een positieve appelmarkt schuiven. "De prijzen beginnen te beteren, maar de consumptie laat te wensen over. Waar de consumptie 20 jaar geleden op 12 kilo per hoofd lag, is dit hedendaags nog lager dan al werd gedacht met 6,8 kilo. Dat is bijna gehalveerd en baart toch wel de nodige zorgen voor de toekomst. De Europese voorraden zijn namelijk niet van die aard dat de prijzen slecht zouden moeten zijn. Met de situatie van 20 jaar geleden zouden we nu een goed seizoen draaien. Dan gingen de prijzen elke week met 5 cent omhoog."

En dus ligt, zo stelt de handelaar, het pijnpunt voornamelijk bij de achterblijvende consumptie. "Alleen hoe we die omhoog kunnen krijgen? Ik weet het ook niet. Er is veel concurrentie van ander fruit, maar deze zijn ook duur. Appelen zijn de goedkoopste optie in het schap vergeleken met geïmporteerde citrus en exoten, maar toch wordt het niet opgepikt als voorheen."

Kwalitatief ziet het er voor het Belgische aanbod echter wel vrij goed uit. "In Nederland zien we dat de Elstar niet goed tegen de hitte kan. Het is een zachtere appel en ik heb het idee dat er veel zijn gebraden aan de bomen. Die bewaren niet goed en ik had eigenlijk hetzelfde verwacht voor de Jonagold. Echter valt dat me alleszins mee. Je hebt altijd een verwachting als je de cel open doet, maar het viel me niet tegen. Samen met de Golden kunnen zij nog verrassen. Het is eenzelfde situatie als we zien bij de peren. De duurdere verkopen we het moeilijkst. Kleinere verkopen het best. Deze zijn er ook veel. Bovendien zijn de Jonagold en Golden rassen die altijd aan het einde van de rit komen. Vorig jaar was dit een nadeel vanwege de ontstane geopolitieke situatie. Toen moest bijna 10 procent weggekieperd worden, maar dit jaar zou het heel goed mogelijk moeten zijn om alles met de huidige voorraden en verkoop kwijt te geraken."

En dus heeft Tony wel degelijk een optimistisch gevoel richting het einde van het seizoen. "Misschien ben ik wel de enige in Europa, maar bij een normale oogst in het zuidelijk halfrond gaat ook de focus meer en meer op andere markten als Azië en het Midden-Oosten en weg van de noodlijdende Europese markt. Met de slechte herinnering van het afgelopen seizoen nog vers in het geheugen zullen er weinig Europese importeurs nog geneigd zijn om grote volumes appelen te importeren, wat weer een voordeel voor onze lokale appelen zou kunnen zijn ."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com          
www.belexport.com        


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.